Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na hodinách posledného súdu zostáva už len sto sekúnd: Ľudstvo sa blíži k absolútnej skaze!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Podľa správcov symbolických hodín posledného súdu (Doomsday Clock) sa svet v uplynulom roku opäť mierne priblížil k riziku absolútnej skazy. Skupina vedcov a ďalších osobností dnes oznámila posunutie ručičky o ďalších 20 sekúnd dopredu, do polnoci tak na hodinách zostáva už len 100 sekúnd. Zhoršenú prognózu zdôvodnili jadrovým zbrojením, neschopnosťou čeliť klimatickým zmenám a šírením digitálnych dezinformácií, informoval spravodajský web BBC.

Už minuloročný posun na dve minúty do polnoci, ktorá symbolizuje koniec sveta, znamenal najpesimistickejší posudok od roku 1953. Vtedy vyvolávali obavy prvé testy vodíkových bômb a vyhrotená fáza studenej vojny medzi Spojenými štátmi a Sovietskym zväzom. Pred rokom sa zase odstup od polnoci znižoval kvôli severokórejským jadrovým testom a neschopnosti amerického prezidenta Donalda Trumpa a ďalších svetových vodcov postaviť sa trvajúcej hrozbe jadrovej vojny a klimatických zmien. 

Na hodinách posledného súdu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Wallenbergstiftelserna)

Pomyselný odpočet k apokalypse, ktorý vznikol v roku 1947, je projektom odborného časopisu Bulletin amerických jadrových vedcov (BAS). O každoročnú aktualizáciu polohy minútovej ručičky rozhodujú v posledných rokoch okrem odborníkov na fyziku aj ekológovia a viac ako desiatka nositeľov Nobelových cien. Predsedníčka BAS Rachel Bronsonová na tlačovej konferencii vo Washingtone povedala, že závažnosť globálnych hrozieb narastá. Svet podľa nej ohrozujú silní lídri, ktorí očierňujú a odhadzujú najefektívnejšie metódy pre zvládanie komplikovaných výziev. "Musíme konať a pracovať spoločne," dodal bývalý generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorý sa tiež zúčastnil rozhodovania o novom stave hodín posledného súdu. Podľa ďalšieho z členov panelu, astrofyzika Roberta Rosnera, znamená aktuálna stosekundová lehota veľmi zlé správy. "To, čo sme hovorili vlani, je dnes znepokojivou realitou, lebo veci nespejú k lepšiemu," cituje vedcov BBC. 

Na hodinách posledného súdu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Pôvodným impulzom na založenie hodín posledného súdu bolo znepokojenie odborníkov po použití prvých atómových bômb. Dnes okrem jadrového zbrojenia odborníci varovali aj pred dezinformačními kampaňami, ktoré využívajú vlády na to, aby zasievali nedôveru voči inštitúciám či iným krajinám.

Viac o téme: Klimatické zmenyKoniec svetaDezinformácieHodiny posledného súdu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu