Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Miliardár sa chystá rozdať poriadne tučnú sumu: Peniaze môže dostať každý, stačí spraviť TOTO

Jusaku Maezawa Zobraziť galériu (2)
Jusaku Maezawa (Zdroj: TASR/AP)

TOKIO - Japonský miliardár Jusaku Maezawa rozdá celkovo jednu miliardu jenov (zhruba 8 264 000 eur) tisícke ľudí, ktorí ho sledujú na Twitteri. Zaujíma ho, či im tento sociálny experiment, ako to nazval, prinesie šťastie, informovala agentúra Reuters. Boháč svoj experiment spája s myšlienkou základného nepodmienečného príjmu.

Pol milióna jenov (cca 4100 eur) od Maezawu dostane náhodne vybraných tisíc ľudí, ktorí ho sledujú na spomínanej sociálnej sieti a ktorí zdieľali jeho príspevok o experimente z 1. januára. Ako dar ovplyvní ich život, má podliehať pravidelnému podrobnému dopytovaniu. "Je to vážne mienený sociálny experiment," povedal Maezawa na serveri YouTube. Dúfa pritom, že jeho počin pritiahne pozornosť nielen akademikov, ale tiež ekonómov. 

Miliardár sa chystá rozdať
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/FRANCE 24 English)

Maezawa zbohatol vďaka internetovému obchodu s oblečením Zozotown, ktorý založil v roku 2004. Je presláveným zberateľom obrazov a športových áut. Bude tiež prvým vesmírnym turistom, ktorý sa vydá so spoločnosťou SpaceX na obežnú dráhu okolo Mesiaca. Je známy aj svojimi predstavami o svete bez peňazí. Najnovšie experiment spája s myšlienkou základného nepodmienečného príjmu, teda pravidelného vyplácania sumy všetkým občanom danej krajiny bez ohľadu na to, či dotyčný pracuje, alebo je nezamestnaný. 

Nemecký multimilionár prišiel s brutálnou ponukou: Slováci, týka sa aj vás!

"Základný nepodmienený príjem znamená pravidelnú sumu, ktorá poskytuje pocit bezpečia. To, čo ponúka Maezawa, je niečo úplne iné," tvrdí ekonóm Tošihiro Nagahama zo spoločnosti Dai-ichi Life Research Institute. O zavedení základného príjmu sa diskutuje vo viacerých štátoch vrátane napríklad Nemecka. Na celoštátnej úrovni garantovaný príjem pre všetkých občanov odmietli v roku 2016 v referende Švajčiari. 

Viac o téme: ExperimentMiliardárJusaku Maezawa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu