Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Odborníci varujú pred časovanou bombou: Sarkofág ukrýva hrozbu, ktorá by dokázala zničiť svet

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube/Outside TV)

MAJURO - Klimatické zmeny ohrozujú na Marshallových ostrovoch betónový sarkofág, ktorý tam na uloženie rádioaktívneho odpadu po skúškach nukleárnych zbraní vybudovali Spojené štáty. Vláda tohto tichomorského štátu, ktorý je voľne pridružený k USA, preto požiadala o pomoc americké úrady, ktoré to ale odmietli s tým, že odpad neleží na americkom území.

"Nechceme to. Nepostavili sme to. Odpad vo vnútri nie je náš," vyhlásila v rozhovore s denníkom prezidentka ostrovnej krajiny Hilda Heineová, ktorá sa pozastavuje nad tým, že sa USA odmietajú o betónové úložisko postarať a že zodpovednosť presúvajú na vládu Marshallových ostrovov. Nad súostrovím Američania vykonali v rokoch 1946 až 1958 okolo 67 jadrových výbuchov, čo vytvorilo desiatky kráterov aj vymazalo z mapy celé ostrovy. Stovky ľudí tiež kvôli skúškam museli opustiť svoje domovy. 

Na atole Eniwetok, známom aj ako Enewetak, podľa informácií denníka Los Angeles Times testovali USA i biologické zbrane a uložili tu 130 ton kontaminovanej zeminy z nevadského jadrového polygónu. Súčasťou atolu je ostrov Runit, ktorý sa stal symbolom nukleárneho odpadu po Američanoch, lebo USA tu jeden kráter využili ako úložisko, ktoré prekryli betónovým sarkofágom. Pod betónom je uskladnených zhruba 90 000 štvorcových metrov jadrového odpadu. 

Odborníci varujú pred časovanou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/Outside TV)

Sarkofág, prezývaný runitský dóm či hrobka, trpí poveternostnými vplyvmi, betón starne a zvetráva a tiež ho ohrozuje neustále stúpajúca hladina oceánu. Vláda Marshallových ostrovov je presvedčená, že USA odmietli prevziať zodpovednosť za ekologickú katastrofu, ktorú za sebou zanechali. Spojené štáty síce s ostrovnými krajinami uzavreli v roku 1986 dohodu, ktorá zbavuje Washington zodpovednosti za škody spôsobené jadrovými skúškami, podľa denníka ale USA neoboznámili miestnu vládu so skutočným stavom. Marshallove ostrovy vtedy okrem iného nevedeli, že USA na súostroví uskladnili tony kontaminovanej zeminy, nedozvedeli sa ani o miestach uloženia odpadu či o tom, že tu skúšali aj biologické zbrane. Ostrovní činitelia tiež uvádzajú, že im nikto nepovedal o klimatických zmenách a o tom, že betónová kupola môže prasknúť a jadrový odpad uniknúť. Aj vďaka týmto faktom chcú znovu prehodnotiť podmienky dohody z roku 1986, ktorú bude možné v roku 2023 otvoriť. 

VIDEO Desivé zistenie mladíka pri prechádzke Černobyľom: Výlet tam si rozmyslite!

Vedecké štúdie naviac ukázali, že niektoré regióny Marshallových ostrovov majú takú úroveň zamorenia ako oblasti ukrajinského Černobyľu či japonskej Fukušimy, kde došlo k jadrovým katastrofám. Los Angeles Times rovnako upozornil, že o oblasť sa začína zaujímať Čína, ktorá by rada v Tichomorí rozšírila svoj vplyv. Táto skutočnosť by mohla prinútiť Washington, aby sa ostrovnej krajine konečne začal venovať, čo si uvedomuje i prezidentka Heineová. 

Viac o téme: SarkofágMarshallove ostrovyJadrová skúška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu