Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Desivé zistenie mladíka pri prechádzke Černobyľom: Výlet tam si rozmyslite!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Youtube/Abandoned Explorer)

PRIPIAŤ - Skúsenosť britského novinára na voľnej nohe, ktorý navštívil mesto Pripiať neďaleko Černobyľu, je dôkazom, že táto oblasť je aj po viac ako tridsiatich rokoch od výbuchu reaktora ešte stále značne zamorená rádioaktivitou. Mladík zároveň označil návštevu miesta ako veľmi emotívny a silný zážitok.

Neil Ansell navštívil vyľudnené ukrajinské mesto Pripiať, ktoré museli obyvatelia opustiť po výbuchu v Černobyle v roku 1986. Preto aj dostalo príznačný názov "mesto duchov". Prechádzka v ňom je nielen silný a dojímavý, ale na niektorých miestach aj nebezpečný zážitok.

VIDEO Desivé zistenie mladíka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Abandoned Explorer)

Hoci sa sem postupne vracajú zvieratá a príroda sa spamätáva z jadrovej katastrofy, rádioaktivita, ktorú v Pripiati nameral Neil, je ešte stále veľmi vysoká. Geigerov detektor priložený k plastovému vrecku pohodenému v meste vykazoval 2728 milisievertov (mSv). Pre porovnanie CT prístroj produkuje pri vyšetrovaní pacientov 15 mSv. Znamená to, že v prípade hodnôt nameraných v oblasti ide o viac ako o dvestonásobok. Ľudia, ktorí sú jednorazovo vystavení žiareniu 5000 mSv, zvyčajne neprežijú dlhšie ako jeden mesiac. 

VIDEO Desivé zistenie mladíka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Abandoned Explorer)

"Neviem, čo bolo v tej taške, pre istotu som sa ničoho nedotýkal. Zakázal to aj náš sprievodca," hovorí Ansell. Podľa neho bolo zvláštne prechádzať sa po miestach, ktoré museli ľudia opustiť. A aj keď odišli, mnohých z nich čakal krutý osud. Podľa odhadov organizácie Greenpeace zomrelo v dôsledku katastrofy 93 000 až 200 000 osôb. Najmenej 28 hasičov, ktorí ako prví bojovali s požiarom, zomrelo na akútny syndróm z ožiarenia a ďalší civilisti podľahli rakovine vyvolanej ožiarením v priebehu nasledujúcich rokov.

Viac o téme: ČernobyľRádioaktivitaJadrový výbuchJadrová katastrofaNeil ansell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu