Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Forenzní vedci objasnili 33 000 rokov starú vraždu v jaskyni: Takýto záver naozaj nečakali

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TÜBINGEN - K veľmi zaujímavým zisteniam sa dopracovali forenzní vedci po preskúmaní fosílie lebky nájdenej v Južnej Transylvánii v roku 1941. Nález patriaci do obdobia mladého paleolitu dokazuje, že už medzi našimi dávnymi predkami panovalo veľké násilie a dochádzalo k vraždám. Výsledky pozoruhodnej štúdie publikoval časopis PLOS One.

Na mužskú lebku známu ako cioclovina calvaria narazili baníci v Rumunsku ešte v 40. rokoch minulého storočia. Súčasťou nálezu boli aj fosílie medvedích kostí a starobylé nástroje. Pozornosť však najviac priťahovala práve skamenelina lebky, pretože patrí k najstarším objavom tohto druhu v Európe. A práve na dvoch miestach prerazená lebečná kosť pritiahla nedávno pozornosť nemeckých vedcov z Eberhard Karls Universität v Tübingene, ktorí pomocou forenzných metód pátrali po možnom pôvode zranení. Vo svojej záverečnej správe uviedli, že zranenia vznikli násilným útokom iného človeka a k tejto vražde došlo približne pred 33 000 rokmi. "Tento muž bol členom loveckej populácie, ktorá žila v relatívne drsných klimatických podmienkach. Pravdepodobne patril k Aurignaciánskej kultúre charakteristickej kamenným náradím," uviedla členka výskumného tímu Katerina Harvatiová. 

Forenzní vedci objasnili 33
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci odhalili pôvod zranení na lebke vďaka experimentálnym simuláciam. Forenzní technici hádzali z výšky syntetické modely, triafali ich kameňmi a simulovali nálety netopierov. Výsledky ukázali, že jedna zlomenina bola pravdepodobne spôsobená letiacim netopierom a druhá, nachádzajúca sa na pravej strane, je výsledkom konfrontácie "tvárou v tvár". Útočník použil ľavú ruku a práve tieto zranenia mohli byť príčinou smrti. Výskumníci by však mali absolútnu istotu vtedy, keby boli s lebkou nájdené aj ďalšie časti tela obete. Rozsah zlomeniny mohol spôsobiť smrteľné poranenia mozgu, čo pravdepodobne viedlo k okamžitej smrti.

Sex s neandertálcami ľudstvu výrazne pomohol: Prežili sme aj vďaka miešaniu tekutín

"Ľudia mladého paleolitu sú skôr prezentovaní ako umelci a v porovnaní s neandertálcami ich história vníma ako priekopníkov kultúry. Tento nález však dokazuje, že medzi členmi tejto komunity vládlo násilie a vyhrotené emócie," vysvetľuje Harvatiová. Pochopením sociálnych vzťahov by sa objasnilo správanie a fungovanie vtedajšieho spoločenstva, o ktorom stále vieme len veľmi málo. O strednom a neskoršom paleolite je známe, že správanie ľudí už ovplyvňovali prvé náboženstvá.

Viac o téme: VraždaJaskyňaPaleolit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu