Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Sex s neandertálcami ľudstvu výrazne pomohol: Prežili sme aj vďaka miešaniu tekutín

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

STANFORD - Výsledky výskumu vedcov zo Stanford University odhalili ďalší dôkaz o párení medzi človekom neandertálskym a homo sapiens. Podľa štúdie zverejnenej v časopise Cell si tieto dva druhy za posledných 100 000 rokov dôkladne premiešali telesné tekutiny aspoň dvakrát a ľudstvo prežilo aj vďaka tejto výmene genetického materiálu.

Výskum potvrdil, že v DNA ázijskej a európskej populácie sa nachádzajú zvyšky po neandertálcoch, s ktorými sa naši predkovia veľmi radi vyzabávali. Homo Sampiens sa od človeka neandertálskeho začal vývojovo odkláňať zhruba pred 500 až 800-tisíc rokmi. Ku kontaktu dochádzalo v čase, keď žili neandertálci mimo územia Afriky už tisícky rokov a mali vybudovanú imunitu voči infekciám a vírusom. Naši predkovia, ktorí ale vstúpili na územie Euroázie z Afriky oveľa neskôr, nečakali na to, kým si ich imunitný systém vybuduje protilátky voči novému prostrediu. Nástrahy z ochorení zlikvidovali párením s neandertálcami a našli tak účinný a príjemný spôsob, ako odolávať novým chorobám.

Sex s neandertálcami ľudstvu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Táto genetická "výmena" dvoch druhov bola založená na princípe odovzdávania ochorenia z neandertálcov na ľudí, ktorí si začali voči nemu budovať protilátku, presne ako pri očkovaní. "Neandertálske gény nám pravdepodobne poskytli istú ochranu pred vírusmi, s ktorými zápasili naši predkovia po odchode z Afriky," vysvetlil biológ Dmitrij Petrov. Počas výskumu vytvoril tím zoznam obsahujúci viac ako 4500 ľudských proteínov, ktoré reagujú s aspoň jedným vírusom. Neskôr ich porovnali s databázou DNA neandertálcov a zistili, že celkovo 152 z nich sa vyskytuje u ľudí a reaguje so súčasnými vírusmi RNA, ako sú HIV, chrípka a hepatitída C. 

FOTO Vedci nemohli uveriť tomu, na čo prišli: Ohromujúce zistenie o sexe neandertálcov

Podľa vedcov ich práca dokazuje, ako je možné skĺbiť gény a nájsť dôkazy o starých ochoreniach aj po tom, ako zanikli vírusy. "Je to podobné ako v paleontológii. Niekedy dokážete objaviť skutočné kosti dinosaurov, inokedy len stopy alebo fosílie. Naša metóda je na tom podobne. Vieme, ktoré gény reagujú na jednotlivé vírusy a potom dokážeme odhaliť ich typy, ktoré spustili, staré ochorenie," uviedol spoluautor štúdie David Enard. 

Viac o téme: SexHomo sapiensNeandertálci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu