Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Gynekologička varuje pred šialenou praktikou: Ženy, prestaňte si vysávať vagínu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SEATTLE - Americká zdravotná sestra prostredníctvom Twitteru varuje ženy, aby nepoužívali vysávače na predčasné ukončenie menštruácie. Za jeden týždeň zažila až dva prípady, keď sa pacientky priznali k tejto praktike. Podľa gynekologičky môže byť výsledkom veľa škody a nijaký úžitok.

Každá žena vie, aká dokáže byť menštruácia nepríjemná. Netreba však zachádzať do extrémov tak, ako to urobili dve pacientky hospitalizované v nemocnici v americkom štáte Washington. Podľa slov zdravotnej sestry použili vysávač na to, aby si vysali krv z maternice a predčasne tak ukončili krvácanie. "Vysajete si oveľa viac než menštruačnú krv," napomína sestra na Twitteri. 

Môže to znieť bizarne, ale dokonca existujú aj fóra, na ktorých sa ženy radia, ako sa zbaviť menštruačnej krvi. Podstata spočíva vo vysatí krvi vysávačom cez krčok maternice. Táto praktika slúži aj ako nástroj na potrat v krajinách, kde je nelegálny. Prvýkrát sa objavila okolo roku 1970, keď aktivistka za práva žien Lorraine Rothmanová navrhla metódu vysatia menštruačnej krvi ako spôsob potratu. V žiadnom prípade sa však nepoužíva vysávač, ale špeciálny prístroj zvaný Del-Em. Ten je zostavený z niekoľkých tenkých trubiek, pumpy a fľaše. 

Gynekologička varuje pred šialenou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Doktori ale tvrdia, že žiadna z praktík vysatia krvi nie je správna. Hrozí totiž riziko infekcie či prepichnutia maternice. "V mnohých smeroch je to veľmi nebezpečné. Ide o bizarný koncept, ktorý nefunguje, no môže spôsobiť vážne poškodenia," upozornila londýnska gynekologička Shazia Maliková.

Zdravotná sestra vo svojom twitterovom príspevku navyše dodala, že ani jedna zo žien sa vysatím krvi nezbavila silnej menštruácie. "Namiesto toho obe skončili v šoku," napísala. Podľa jej slov toto vysatie mnohonásobne urýchli tok menštruačnej krvi a telo logicky upadne do šoku.

Viac o téme: Menštruácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu