Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Kvôli menštruačnej pomôcke takmer zomrela matka troch detí: Prišla o obe nohy!

Sandrine Graneauová dostala z menštruačného kalíška toxický šok a prišla o obe nohy Zobraziť galériu (3)
Sandrine Graneauová dostala z menštruačného kalíška toxický šok a prišla o obe nohy (Zdroj: Repro foto YouTube/Le Parisien)

PARÍŽ - V súčasnosti existuje množstvo spôsobov, ako čo najpohodlnejšie prežiť svoje "ženské dni", pričom na druhej strane je tu hlavne dôležitá hygiena. Trojnásobná matka Sandrine Graneauová (36) z Francúzska sa namiesto vložiek alebo tampónov rozhodla pre alternatívnu hygienickú pomôcku, menštruačný kalíšok. Urobila tým však osudovú chybu, kvôli ktorej má doživotné následky.

Použitie menštruačného kalíška spôsobil Sandrine Graneauovej (36) obrovské zdravotné problémy. V tele jej totiž prepukol toxický šok, v ktorého následku sa prirodzená baktérie z vagíny začali šíriť jej krvným obehom. O desivom príbehu infromoval portál Le Parisien.

Zdravotná sestrička a matka troch detí začala mať najskôr bolesti brucha, ktoré sa však zhoršovali a onedlho sa stali úplne neznesiteľnými. Potom, čo Sandrine rýchlo vyletel krvný tlak, tak neváhala a ponáhľala do nemocnice. Diagnóza, ktorú jej povedali lekári, bola zdrvujúca.

Menštruačný kalíšok, ktorý sa prezentuje ako ekonomické a ekologické riešenie pre ženy, bol pre Sandrine živnou pôdou pre vývoj nebezpečných baktérií, ktoré sa začali rýchlo šíriť v jej tele. Tento silikónový pohárik v lievikovitého tvaru, ktorý odoberá krv z pošvy počas menštruáci, jej spôsobil toxický šok, kvôli čomu jej museli byť amputované obe nohy. V intenzívnej starostlivosti lekárov strávila 3 týždne.

Ťažké slová Sandrine

"Nie sú to baktérie, ktoré sú tak nebezpečné, je to poškodenie, ktoré spôsobujú orgánom. Toxín sa mi rozšíril do obličiek, pľúc a pečene," povedala Sandrine francúzskemu denníku Le Parisien. Infekcia sa potom rozšírila do rúk a nôh.

Lekári v snahe zabrániť tomu, aby žene nezlyhali orgány, museli pristúpiť k radikálnemu kroku. Trojnásobnej matke museli amputovať obe nohy a väčšinu prstov na rukách. Ak by takto neurobili, je viac ako pravdepodobné, že by to Sandrine neprežila. Od chirurgického zákroku prešlo už deväť mesiacov a Sandrine sa učí znovu chodiť pomocou protéz a rehabilitácie.

Sandrine Graneauová
Zobraziť galériu (3)
Sandrine Graneauová  (Zdroj: Repro foto YouTube/Le Parisien)
 

Keď sa Sandrine dozvedela, že infekcia súvisí s používaním kalíškov a tampónov, uviedla, že podľa výrobcu je napísané, že ich môžeme mať 4, 6, 8 alebo 12 hodín. "Prečo nie je jasne a prehľadne uvedený čas používania?," apeluje na výrobcov Sandrine, pričom si nevie spomenúť, koľko hodín ho tam mala v osudový aprílový deň.

Odborníci upozorňujú na to, že je pri používaní kalíška potrebné dodržiavať hygienu. Agentúra pre zdravotnú bezpečnosť ANSES zároveň žiada lepšie informovanie žien a zdravotníckych pracovníkov o tomto zriedkavom, ale potenciálne veľmi závažnom syndróme. Toxický šok je relatívne vzácny, ale ak k nemu dôjde, často pri ňom hrozí aj smrť.

Viac o téme: Toxický šokSandrine GraneauováMeštruačný kalíšok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu