Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pod nemeckým jazerom vrie vulkán: Vedci nebezpečenstvo výbuchu odmietajú, ale...

Na hladine jazera možno pozorovať bubliny. Zobraziť galériu (3)
Na hladine jazera možno pozorovať bubliny. (Zdroj: YouTube/Schiffs Kanal)

MENDIG - Pod hladinou západonemeckého jazera Laacher See drieme vulkán, z ktorého ešte stále stúpa magma. Podľa nemeckých vedcov to dokazuje aj krátka séria zemetrasení, ktorú nedávno zaregistrovali. Sopka je podľa nich stále aktívna, prejavuje sa to ale iba bublaním vo vodách jazera. Podľa štúdie uverejnenej v odbornej tlači bezprostredné nebezpečenstvo výbuchu nehrozí, uvádza agentúra DPA.

Odborníci varujú: Toto sú najväčšie HROZBY, ktorým bude čeliť svet v roku 2019

Laacher See leží v malebnom prostredí v oblasti zvanej Vulkaneifel v Porýní-Falcku na západe Nemecka južne od Bonnu. Vedci teraz prvýkrát doložili, že sa na jeho dne nachádza stále aktívna sopka. Od roku 2013 zistili osem sérií slabých zemetrasení, z vrchných vrstiev zemského plášťa tam do zemskej kôry podľa nich stále preniká tekutá magma. Nemeckí vulkanológovia o tom píšu v štúdii zverejnenej v odbornom časopise Geophysical Journal International.

Laacher See na archívnej fotografii
Zobraziť galériu (3)
Laacher See na archívnej fotografii  (Zdroj: profimedia.sk)

"Sopečná činnosť v Eifeli nevyhasla, iba dlhodobo drieme," tvrdia autori štúdie, podľa ktorých dochádza pod hladinou k postupnému plneniu magmatických komôr. Pred posledným výbuchom v oblasti sa komory plnili zhruba 30-tisíc rokov. Magmatické procesy si teda pred erupciou nejaký ten čas žiadajú a akútne nebezpečenstvo výbuchu preto autori štúdie odmietajú.

Odborníci napriek tomu odporúčajú prehodnotenie miery ohrozenia obyvateľstva aj rozsiahlejšie kontroly a meranie stúpajúcich plynov a okolitého zemského povrchu. V Eifeli doložené otrasy v hĺbke 40 kilometrov pod zemským povrchom sú podľa štúdie "najväčšie zemetrasenia, ktoré kedy boli v Nemecku namerané." Nie je však jasné, ako dlho k nim už dochádza, podrobné merania totiž prebiehajú až v posledných desiatich rokoch.

Eifel je najväčšou vulkanickou oblasťou v strednej Európe a tiež tou najmladšou, výbuch sopky pod Laacher See pred zhruba 13-tisíc rokmi bol poslednou vulkanickou erupciou v celej oblasti. Pokračujúca aktivita vulkánu pod jazerom je podľa vedcov dôvodom na to, aby bol v Nemecku zriadený systém dohľadu nad sopečnou činnosťou. Nemeckí vulkanológovia o tejto možnosti budú diskutovať na zasadnutí svojho zväzu už na prelome februára a marca.

Viac o téme: SopkaVulkánJazeroNemeckoLaacher See
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu