Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Hádanky, ktorá potrápila mnohých vodičov: Ktoré z áut má podľa vás prednosť?

(Zdroj: FB/RACQ)

CANBERRA - Tento online kvíz sa dostal na sociálne siete a motoristi v Austrálii z neho šalejú. Zdanlivo jednoduchá otázka, týkajúca sa pravidiel cestnej premávky, snáď nemá správnu odpoveď. Otestujte sa aj vy, riešenie nájdete v článku.

Úžasný trik: FOTO Neuveríte, čo dokáže táto optická ilúzia! Stačí sa pozerať pár sekúnd a...

The Royal Automobile Club v Queenslande na svojich facebookových stránkach zverejnil ilustráciu dopravnej situácie, ktorú Austrálčania nedokážu vyriešiť. Otázka znie jednoducho: „V akom poradí by mali ísť tieto vozidlá?“

Na ilustrácii je zobrazené modré, žlté, červené a oranžové auto, pričom sú vyznačené aj smery, ktorými chcú autá ísť. Modrý automobil chce ísť rovno, ale musí prejsť cez prerušované čiary. Žlté auto chce odbočiť doprava a skrížiť tak cestu modrému autu. Červené auto, odbočujúce vpravo, sa zase stretne so žltým vozidlom. Okrem toho za ním stojí ešte oranžové auto. Na prvý pohľad sa zdá, že ide o obyčajnú križovatku v tvare písmena T, no značenia na vozovke naznačujú, že to také jednoduché nie je.

FOTO Hádanky, ktorá potrápila
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: FB/RACQ)

Mnoho ľudí na sociálnej sieti tvrdí, že ako prvé pôjde modré auto, nasledovať bude žlté, potom červené a napokon oranžové. Existovali však aj takí, ktorí s týmto riešením nesúhlasili. Druhá najpopulárnejšia odpoveď znie: žlté, modré, červené a oranžové.

„Žlté vozidlo neprechádza cez žiadne čiary, za ním teda nasleduje modré, pretože červené s oranžovým sú limitované dopravnou značkou,“ píše sa v komentári. „Ktokoľvek, kto si myslí, že modré auto má ísť prvé, by mal odovzdať vodičský preukaz,“ komentuje neznáma osoba.

SPRÁVNA ODPOVEĎ

Po niekoľkých hodinách automobilový klub v Queenslande konečne odhalil odpoveď. Prvé by teda malo ísť žlté auto, za ním modré, potom červené a na záver oranžové. „Značka v križovatke naznačuje, že žlté vozidlo sa nachádza na hlavnej ceste,“ znie vysvetlenie.

Červené a oranžové auto má kvôli dopravnej značke povinnosť dať prednosť všetkým ostatným vozidlám. „To je dôvod, prečo musí ísť žlté vozidlo prvé, modré druhé, pretože ide z hlavnej cesty rovno na vedľajšiu a napokon nasleduje červené a oranžové vozidlo."

 

Viac o téme: KrižovatkaKvízOtázkaHádankaCestná premávkaDopravná situácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu