Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci odhalili najlepší spôsob zatočenia s baktériami: Chcete mať čistý domov? Urobte TOTO!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK - Slnečné svetlo môže byť najlepšou dezinfekciou. Vyplýva to z novej štúdie, podľa ktorej slnečné lúče prúdiace do domu ničia zhruba polovicu živých baktérií v prachu. Slnečné svetlo tak môže zničiť potenciálne škodlivé mikroorganizmy spojené s dýchacími chorobami, čo by si mali vziať k srdcu ako nemocnice, tak rodiny, uvádzajú vedci z Oregonskej univerzity.

Vedci odhalili novú hrozbu, ktorú ľuďom prináša znečistenie ovzdušia: TOTO doteraz netušili

Vedci pozbierali prach z domácich vysávačov a nechali ho počas 90 dní ležať v miniatúrnych izbách. Tie boli buď zatemnené, alebo mali okná, ktorými dovnútra prúdilo slnko a ultrafialové svetlo. Keď potom prach analyzovali, zistili, že slnko zničilo baktérie blízko spojené s typom Saccharopolyspora rectivirgula.

Táto baktéria spôsobuje takzvané "farmárske pľúca", čo je označenie pre pľúcne ochorenie, ktoré postihuje najmä pracovníkov v poľnohospodárstve a má akútnu aj chronickú formu.

Doktor Ashkaan Fahimipour, ktorý viedol štúdiu na Oregonskej univerzite, odporúča ďalší výskum, ale dodáva: "Na základe našich zistení nevidím žiadnu ujmu, ak necháme do svojich domovov prúdiť trochu viac slnečného svetla," citoval ho spravodajský server Daily Mail.

Vedci odhalili najlepší spôsob
Zobraziť galériu (3)

"V nemocnici sa už teraz vykonáva veľa krokov, ktoré majú brániť infekciám, a v budúcnosti by medzi ne mohlo pribudnúť aj slnečné svetlo ako lacné opatrenie, ktoré sa dá ľahko zaviesť," dodal.

Pre svoj experiment vytvorili americkí vedci 11 miestností s kontrolovanou klímou a vo veľkosti zhruba tridsatiny bežnej obývačky širokej 4,3 metra. Do každej izby umiestnili prach z domácich vysávačov na Petriho miske.

Tento prach bol vystavený slnečnému svetlu prenikajúcemu oknom, UV svetlu filtrovanému zvonku, alebo úplnej temnote pri okne zakrytom hliníkovou platňou. O tri mesiace neskôr obsahovali prachové vzorky 12 percent živých baktérií, ktoré boli schopné reprodukcie, v porovnaní s 6,8 percenta prachových baktérií v izbe s prístupom slnečného svetla a 6,1 percenta vystavenými UV žiareniu.

Bäbatko upratuje s mamou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstoc.com)

Výsledky naznačujú, že slnečné svetlo je "baktericídom", teda prostriedkom schopným ničiť baktérie, uvádza štúdia, ktorú vedci z Oregonskej univerzity zverejnili v odbornom časopise Microbiome. Podľa nich je možné, že vyvoláva chemickú reakciu, ktorá vyhubí mikroorganizmy.

"Naša štúdia podporila po stáročia tradovanú ľudovú múdrosť, že slnečné svetlo má silu zabiť mikróby v časticiach prachu," hovorí doktor Fahimipour. "Potrebujeme ale ďalší výskum, aby sme pochopili príčiny posunu mikrobiómu prachu po vystavení svetlu."

"Ľudia trávia väčšinu času vo vnútri budov, a teda je nevyhnutné ich vystavenie prachovým čiastočkám, ktoré obsahujú celú škálu baktérií - vrátane patogénov, ktoré môžu spôsobiť choroby," dodal. "Preto je dôležité pochopiť, ako prvky budov, ktoré obývame, ovplyvňujú prachový ekosystém, a aký to môže mať dopad na naše zdravie."

Viac o téme: ŠtúdiaBaktérieSlnkoDezinfekciaMikróby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu