Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Agrorezort predstavil projekt za 30 miliónov: Chce podporiť poľnohospodársku výrobu

Gabriela Matečná
Gabriela Matečná (Zdroj: TASR/František Iván)

BRATISLAVA - Agrorezort v stredu predstavil podrobnosti systémového riešenia na podporu poľnohospodárskej výroby na Slovensku. Ide o projekt s názvom zelená nafta, od ktorého si sľubuje najmä zvýšenie konkurencieschopnosti slovenských farmárov.

Výška štátnej pomoci bude vychádzať z normatívu spotreby motorovej nafty, čiže prevádzkových ukazovateľov nasadenia strojov a nákladových ukazovateľov. Celkovo je na projekt vyčlenených 30 miliónov eur a farmári by po prvej výzve mohli financie dostať v treťom štvrťroku budúceho roka. Informovala o tom v stredu na tlačovom brífingu ministerka pôdohospodárstva SR Gabriela Matečná.

„Projektom zelenej nafty sledujeme udržanie prvovýroby na Slovensku, zníženie vývozu kľúčových komodít a tým aj zníženie salda zahraničného obchodu. Pomôžeme konkurencieschopnosti našich producentov potravín a tiež očakávame vyšší podiel domácich potravín na pultoch obchodov. Projekt zelenej nafty pomôže tiež tomu, čomu hovoríme verejnoprospešné funkcie poľnohospodárstva ako napríklad úrodnosť pôdy, vododržnosť, dobrá klíma, zmiernenie následkov sucha a zabránenie erózii pôdy. Poľnohospodárstvo je sektor s veľkým multiplikatívnym efektom, čo má vplyv aj na ďalšie odvetvia ako napríklad strojárstvo, chemický priemysel, potravinárstvo, obchod alebo služby. Peniaze vložené do projektu zelenej nafty sa teda Slovensku niekoľkonásobne vrátia,“ vysvetlila Gabriela Matečná.

Predstavený projekt spočíva v uplatňovaní vratky spotrebnej dane z minerálnych olejov, čo má vykompenzovať poľnohospodárom časť vynaložených nákladov na jeden liter nafty. Nepôjde o automatickú celoplošnú dotáciu, ale o podporu odvetví poľnohospodárstva, ktoré sú náročné na pestovateľské postupy, ako je špeciálna a špecializovaná rastlinná výroba a živočíšna výroba. Očakávaným efektom projektu okrem udržania prvovýroby je podľa agrorezortu predpokladané zvýšenie zamestnanosti v regiónoch, ako aj zvýšenie potravinovej sebestačnosti a bezpečnosti.

Výška štátnej pomoci bude vychádzať z normatívu spotreby motorovej nafty, čiže prevádzkových ukazovateľov nasadenia strojov a nákladových ukazovateľov. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) už začalo zbierať údaje o poľnohospodárskej technike na území Slovenska so zameraním na zistenie jej vekovej štruktúry a dosahovaných ukazovateľov vybraných samohybných strojov. „Výška štátnej pomoci bude vypočítaná zo súčinu maximálnej spotreby motorovej nafty a maximálnej výšky kompenzácie sadzby spotrebnej dane z plynového oleja pre danú komoditu,“ spresnil generálny riaditeľ sekcie poľnohospodárstva MPRV SR Štefan Ryba. Ak teda napríklad poľnohospodár pestuje hrušku obyčajnú na výmere 129 ha, pri stanovenom normatíve 244,78 l/ha a kompenzácii spotrebnej dane z plynového oleja vo výške 0,347 eura/l dostane štátnu pomoc vo výške takmer 11 tisíc eur.

V rastlinnej výrobe bude podpora zameraná na pestovanie ovocia, zeleniny, konzumných zemiakov, strukovín, cukrovej repy, sóje, maku, ľanu, konope, chmeľu, koreninových a liečivých rastlín. V živočíšnej výrobe pôjde na podporu chovu hovädzieho dobytka, ošípaných, oviec, kôz, koní a hydiny.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) víta projekt zelenej nafty. Finančná pomoc v objeme 30 miliónov eur môže totiž podľa komory výrazne oživiť slovenské poľnohospodárstvo, ktoré v podmienkach jednotného európskeho trhu nutne potrebuje zvyšovať svoju konkurencieschopnosť. „Je vysoko pozitívnou správou, že sa neobraciame vidieku chrbtom, že chceme aj takýmto spôsobom podporiť vyššiu zamestnanosť alebo kvalitu pôdy, ktoré súvisia s počtom zvierat, intenzitou hnojenia alebo pestrosťou skladby zeleninárstva a ovocinárstva. Aj preto projekt zelenej nafty je zelenou pre slovenský vidiek,“ uviedol v reakcii predseda SPPK Emil Macho.

Viac o téme: PoľnohospodárstvoFarmáriGabriela MatečnáZelená nafta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu