Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Vedci z NASA prezradili deň, kedy asteroid v tvare lebky preletí okolo Zeme: Už čoskoro!

Asteroid Veľká dyňa Zobraziť galériu (2)
Asteroid Veľká dyňa (Zdroj: FB/NASA, Twitter/NASA)

USA - Krátko po helloweenskych oslavách preletí blízko Zeme asteroid v tvare ľudskej lebky. Vedci z NASA hovoria o neobvyklom objekte, ktorý sa zas objaví v roku 2088. Pred tromi rokmi minul našu planétu len o 482-tisíc kilometrov, čo je len o trochu ďalej, než sa nachádza Mesiac.

Vedci z Amerického úradu pre letectvo a vesmír NASA uviedli, že k Zemi sa po troch rokoch blíži neobvyklý asteroid, ktorý dostal prezývku "Veľká dyňa", pretože okolo našej planéty prvýkrát preletel v čase Helloweenu, a to 31. októbra. Jeho oficiálny názov je Asteroid TB145.

Okrem iného, jeho tvar pripomína ľudskú lebku. Tento rok priletí o čosi neskôr, a to 11. novembra. Helloweenske oslavy pripadajú na noc z 31. októbra na 1. november. Vedci pripomenuli, že pred tromi rokmi minul Zem o cca 482-tisíc kilometrov, čo je len o kúsok ďalej, než sa nachádza Mesiac. Tentoraz však nebude tak blízko. Od našej planéty bude vzdialený zhruba 38,4-milióna kilometrov. NASA však aj túto vzdialenosť klasifikuje ako potenciálne nebezpečnú.

"Veľkú dyňu" pozoruje vládna agentúra od roku 2015. Uviedli, že ide o mŕtvu kométu, pretože opakovaným preletom okolo Slnka prišla o svoj chvost, ktorý sa zvyčajne skladá z ľadu. Preto sa z nej podľa tvrdení vedcov stal kameň, teda asteroid, čo je malý, pevný objekt v slnečnej sústave, obiehajúci okolo Slnka.

Po spomínanom 11. novembri by sme tento objekt nemali vidieť asi 70 rokov. V roku 2088 by mal minúť Zem o cca 8,6 milióna kilometrov.     

Viac o téme: VesmírAsteroidHelloween
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu