Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šéf NASA varuje: Zem sa musí pripraviť na to, že ju kedykoľvek môže postihnúť katastrofa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON D.C. - Na Medzinárodnej konferencii planetárnej obrany, ktorú organizuje Medzinárodná akadémia astronautiky (IAA), sa účastníci zaoberali aj témou padajúcich asteroidov. Označené boli za obrovskú hrozbu, ktorá je oveľa nebezpečnejšia v porovnaní s tým, ako ju vnímajú ľudia. Podľa odborníkov je nesprávne, ak si ich pád na našu planétu idealizujeme podľa filmov so šťastným koncom.

FOTO NASA odhalila záhadu explózie nad Kamčatkou: Výbuch 10-krát silnejší než bomba v Hirošime

Nebezpečné asteroidy lietajúce okolo Zeme nie sú žiadnou zriedkavosťou. Verejnosť sa vraj dozvedá iba o tých najväčších, ale meteorických preletov a pádov je oveľa viac. „Kiežby som vám mohol povedať, že ide o udalosti, ktoré sú výnimočné a jedinečné. Ale nie sú,“ prihovoril sa účastníkom Medzinárodnej konferencie planetárnej obrany Jim Bridenstine z NASA. Pripomenul, aké je dôležité pracovať na programoch, ktoré dokážu chrániť našu planétu pred pádmi asteroidov a je dôležité robiť to so všetkou vážnosťou. „Ľudia musia pochopiť, že to, čo robíme, nie je hollywoodsky film,“ pripomenul. „Je to naša povinnosť voči tejto planéte, na ktorej žijeme.“

Šéf NASA varuje: Zem
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Bridenstine použil počas svojho príhovoru príklad Čeljabinského meteoru, ktorý v roku 2013 vnikol do atmosféry Zeme. Obrovský výbuch zranil viac ako 1500 ľudí a poškodil približne 7000 budov. Štatisticky sa také veľké udalosti dejú raz za 60 rokov, ale za posledných 100 rokov už boli zaznamenané až tri.

Čeljabinský meteorit
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

V ten istý deň, ako sa v Rusku spamätúvali z Čeljabinskej udalosti, prelietaval v blízkosti zemegule ešte väčší asteroid Duende merajúci 30 metrov. „Mali sme šťastie, že nás minul.“ Predpokladá sa, že v roku 2123 preletí v blízkosti Zeme znovu. „Musíme preto používať dostupné systémy, využívať naše schopnosti a získať oveľa viac údajov. Navyše to musíme robiť rýchlejšie.“

Bridenstine zároveň pripomenul, že dinosaury nemali vesmírny program. „Lenže my na ňom pracujeme a musíme ho aj používať.“ Z tohto dôvodu vláda USA nariadila, aby NASA monitorovala 90% objektov nachádzajúcich sa od zemegule vo vzdialenosti 140 metrov a viac. Podľa predbežných odhadov je takýchto telies až 25 000 a agentúra doteraz katalogizovala približne tretinu z nich.

Pomôcť by mal aj systém Space Launch, ktorý má byť použitý počas ďalšej misie na Mesiac v roku 2024 a NASA tiež pracuje na spoločnom projekte so spoločnosťou Space X. Počas testovania dvojitého asteroidového presmerovania (DART) by sa mala vyslaná raketa zraziť s asteroidom v blízkosti Zeme a zmeniť tak jeho trasu.

Viac o téme: DopadZemAsterorid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu