Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vedci vyriešili záhadu dávno strateného ôsmeho divu sveta: Vďaka denníku mŕtveho geológa

Ružové a biele terasy vo svojej niekdajšej kráse Zobraziť galériu (2)
Ružové a biele terasy vo svojej niekdajšej kráse (Zdroj: profimedia.sk)

AUCKLAND - Záhada o tom, kam zmizol ôsmy div sveta, sa zrejme dočkala rozlúštenia. Podľa výsledkov poslednej štúdie, ktorá spojila vedcov z geologickej inštitúcie GNS Science a University of Auckland, zostala časť tohto jedinečného prírodného úkazu na dne jazera Rotomahana. Prieskum denníka zosnulého geológa, ktorý bol nájdený minulý rok, túto teóriu iba potvrdil.

Ružové a biele terasy jazera Rotomahana na Severnom ostrove Nového Zélandu sú považované za ôsmy div sveta, ktorý však môžeme obdivovať už iba z historických obrazov a fotografií. 10. júna 1886 sa totiž vulkanická erupcia hory Tarawera postarala o to, aby zmizli z očí miestnych obyvateľov. Podľa zistení výskumu z roku 2016 skončila časť tohto prírodného úkazu na dne jazera Rotomahana. Týmito výsledkami, ktoré boli publikované v časopise Journal of The Royal Society of New Zealand, vedci definitívne potvrdili, že kaskádovité terasy nie sú ukryté pod nánosmi lávy, ako sa dovtedy predpokladalo. 

Jazero Rotomahana
Zobraziť galériu (2)
Jazero Rotomahana  (Zdroj: Getty Images)

Za významný krok v bádaní po stratených terasách bolo vlani považované nájdenie denníka geológa Ferdinanda von Hochstettera, ktorý ich študoval v devätnástom storočí. Práve do spomínaného denníka urobil aj nákres a zapísal polohu terás. "Po všetkých prieskumoch môžeme vyhlásiť, že je nepravdepodobné, že terasy zostali pod nánosom lávy," uviedol šéf tímu Cornel de Ronde.  K tomuto záveru dospeli vedci po tom ako podrobne preskúmali dostupné informácie, historické fotografie, staré mapy, zmerali vodný stĺpec jazera, fotografovali pod hladinou jazera a preskúmali jeho geotermálnu činnosť. Analýza naznačuje, že biele terasy boli takmer úplne zničené erupciou, ktorá zvýšila hladinu jazera najmenej o šesťdesiat metrov a jeho plocha sa päťnásobne zväčšila. Takéto množstvo vody zaplavilo väčšinu okolia spolu s pozostatkami ružových terás, ktoré teraz ležia na dne Rotomahana. 

Vedci vyriešili záhadu dávno
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Zničenie väčšiny terás nie je prekvapením. Erupcia v roku 1886 bola taká silná, že jej otrasy dosahovali až do Aucklandu a zasiahli aj Južný ostrov. Výbuch prekonal sedemnásť kilometrov dlhý výbežok Mount Taraweru a z juhozápadnej strany otriasol dnom jazera," dodal de Ronde. 

Viac o téme: TerasyNový zélandôsmy div sveta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu