Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vedci našli novú superpotravinu: Z jej konzumácie by sa vám však obrátil žalúdok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

NEW YORK - Módne gastro-trendy, ako sú cronuty - donuty z cesta na croissanty alebo živočíšne uhlie pridávané prakticky do čohokoľvek, prichádzajú a po svojich obrazných pätnástich minútach slávy upadajú do zabudnutia. Teraz sa ale dva roky po tom, čo sa prvýkrát objavila, vracia jedna údajná superpotravina - švábie mlieko, napísal spravodajský server CBS News.

Je trstinový cukor lepší ako biely? Toto sú falošné MÝTY o výžive a chudnutí

Ako sa zdá, je tento otravný hmyz naplnený energeticky bohatou, mlieku podobnou substanciou. Nejde však o typickú nemliečnu alternatívu, ako je napríklad mandľové mlieko.

V roku 2016 výskumný tím v Ústave biológie kmeňových buniek a regeneratívnej medicíny v Indii oznámil, že by "mlieko" zo švába druhu Diploptera punctata mohlo predstavovať budúcu skvelú superpotravinu. Tieto šváby vylučujú na proteíny bohaté kryštály, ktorými kŕmia svoje mláďatá.

Tento konkrétny druh švába, ktorý zvyčajne žije na tichomorských ostrovoch ako je Havaj, je živorodý, a nekladie teda vajcia. Jeho "mlieko" má údajne trojnásobok energie v porovnaní so zodpovedajúcim množstvom bežného mlieka.

Vedci našli novú superpotravinu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Tieto kryštály sú ako kompletná potravina - obsahujú bielkoviny, tuky aj cukry. Keď sa pozriete na bielkovinové reťazce, obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny," povedal Sančari Banerdží z indického výskumného tímu.

Pred dvoma rokmi švábie mlieko nezaujalo - možno teraz, v roku 2018 budú ľudia odvážnejší a ochotnejší skúsiť túto osobitnú mliečnu alternatívu. Niektoré firmy sa už pokúšajú zviesť na tomto trende a ponúkajú "hmyziu šťavu" nielen v podobe mlieka, ale napríklad aj v zmrzline. Juhoafrická spoločnosť Gourmet Grubb predáva takzvané entomlieko - mlieko získavané z hmyzu chovaného trvalo udržateľným spôsobom.

"Myslite na entomlieko ako na udržateľnú, k prírode šetrnú, bezlaktózovú, lahodnú mliečnu alternatívu budúcnosti," píše spoločnosť na svojich webových stránkach. Gourmet Grubb uvádza, že entomlieko má vysoký obsah bielkovín a je bohaté na železo, zinok a vápnik.

Vedci našli novú superpotravinu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Niektorí vedci aj výrobcovia švábieho mlieka pripúšťajú, že môže byť ťažké nalákať zákazníkov na jeho konzumáciu. Okrem odpudzujúceho názvu sa navyše táto látka od švábov dosť ťažko získava - dokáže si niekto predstaviť, ako podojiť švába? A navyše v roku 2016 sami vedci uviedli, že zatiaľ netušia, či je švábie mlieko bezpečné pre ľudskú konzumáciu.

Takže aj keď sa niektoré firmy do rozvoja a spracovávania tejto mliečnej alternatívy pustili, zostáva ešte množstvo otázok, na ktoré bude treba nájsť odpovede, než sa zo švábieho mlieka stane celosvetový trend.

Viac o téme: PotravinyŠvábie mlieko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu