Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ak chcete byť telesne aj duševne fit, stačí dodržiavať jediné PRAVIDLO pri stravovaní

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Keď zvieratá niektoré dni neprijímajú potravu, zvyšuje to schopnosť pozornosti a mozgové aktivity, stimuluje učenie, pamäť a rast nových neurónov, píše taliansky denník Corriere della Sera. Podobne to podľa vedcov funguje aj u ľudí.

Prerušovaný pôst sa stretáva so stále väčšou pozornosťou a mnohí si ho zvolili ako cestu k dosiahnutiu telesnej i duševnej výkonnosti. Mnohé výskumy totiž naznačujú, že môže prospievať nášmu zdraviu. Štúdie realizované na myšiach vysvetľujú, že dokonca aj mozog môže mať úžitok z občasného vynechania jedla. Telo počas pôstu vstupuje do stavu zachovania života a zvyšuje sa funkčnosť mozgu. 

Chcete držať diétu a rozmýšľate, ako na to? Vedci radia, kedy schudnete najviac

Zdôrazňuje to Mark Mattson, šéf laboratória neurovied z amerického Národného ústavu pre výskum starnutia, ktorý vykonal niekoľko experimentov na myšiach. Zostáva už len overiť, či také mechanizmy prebiehajú aj u človeka a či prerušovaný pôst môže prispieť k lepšej práci mozgu. 

Myši boli kŕmené len v niektoré dni. Ukázalo sa, že sa u nich vytváral väčší počet neurónov a synapsií, teda spojov medzi nervovými bunkami, a tým sa zlepšovala schopnosť učenia, pamäte a mozgová aktivita vôbec. Je to tak preto, že za desať až štrnásť hodín hladovania sa vyčerpajú energetické rezervy glykogénu, zásobného polysacharidu v tele živočíchov, a organizmus preto musí čerpať energiu z tukov nachádzajúcich sa v tukových bunkách. Tuky sa premieňajú na ketóny, molekuly stimulujúce aktivitu a rast neurónov. Preto má pôst pozitívny vplyv na kognitívne schopnosti. Podľa Mattsona je pravdepodobné, že rovnako je to i u človeka, pretože metabolické cesty sú rovnaké. 

Ak chcete byť telesne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Mark, ktorý už 35 rokov neraňajkuje a získava svoj denný prísun kalórií len v rozmedzí šiestich hodín za deň, zdôrazňuje, že pozitívne účinky pôstu vyplývajú z evolúcie nášho druhu. "Po väčšinu našej histórie sme určite nejedli trikrát denne a medzi tým nejakú tu desiatu. Náš organizmus sa vyvíjal tak, aby vydržal obdobie s nedostatkom potravy. U myší vedie hladovanie k účinnejšej mentálnej funkcii a k väčšej pozornosti a jeho účinky trvajú jeden alebo dva týždne. Ak jeme menej, nemá to rovnaký účinok. Keď konzumujeme tri jedlá za deň, i keď s nižším množstvom kalórií, obnovujú sa vždy energetické rezervy. A tak i keď sme povedzme šesť hodín bez jedla, nezvyšuje to hladinu ketónov, ku ktorému dochádza jedine vtedy, keď telo spotrebúva tuky ako zdroj energie," vysvetľuje. 

Ak chcete byť telesne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ďalším dôkazom v prospech prerušovaného pôstu je aj to, že rastie počet stúpencov periodického vynechávania jedla. Hoci môže byť prospešnosť praxe doporučovanej aj niektorými náboženstvami, ako je ramadán či postné obdobie v kresťanstve, nemalá, je dôležité neimprovizovať. Je potrebné prispôsobiť pôst svojmu zdravotnému stavu a poradiť sa s lekárom. 

 

Viac o téme: MozogJedloPôst
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu