Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Chcete držať diétu a rozmýšľate, ako na to? Vedci radia, kedy schudnete najviac

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PARÍŽ - Keď ide o to, zhodiť nejaké to kilo, ponúka sa otázka, akú diétu zvoliť. Máme vylúčiť zo strany len potraviny obsahujúce veľa tukov? Alebo radšej diétovať s nízkym obsahom cukru? V skutočnosti sú obe tieto diéty rovnako účinné, vyplýva zo štúdie, o ktorej píše francúzsky denník Le Figaro a ktorej výsledky boli zverejnené v časopise Journal of the American Medical Association (JAMA).

Autori štúdie, vedci z lekárskej fakulty Stanfordovej univerzity v USA, pracovali so vzorkou 609 osôb vo veku 18 - 50 rokov, ktoré mali nadváhu alebo boli obézne, ale neboli diabetikmi. Každá z týchto osôb si zvolila jednu z týchto diét. Počas ôsmich týždňov mali jedinci podľa typu diéty znížiť spotrebu cukru alebo tuku o dvadsať gramov. Priemerná fyzická aktivita, ktorá sa vyhodnocovala individuálnymi dotazníkmi, bola v oboch skupinách takmer rovnaká. 

Osoby, ktoré dodržiavali diétu chudobnú na tuky, zhodili za rok v priemere 5,3 kg, zatiaľ čo tí, ktorí držali diétu s nízkym obsahom cukrov, schudli šesť kilogramov. Výsledky teda boli podobné a vedci preto dospeli k záveru, že obidve diéty sú rovnako účinné. Po ukončení pokusu nebol žiadny výrazný rozdiel vo vývoji hmotnosti medzi diétou odľahčenou od tukov a diétou s nízkym obsahom cukrov. 

Chcete držať diétu a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vedci však šli ešte ďalej. Podľa starších štúdií vyšlo najavo, že niektoré gény zrejme hrajú rolu v účinnosti diét. Niektorí ľudia sú pravdepodobne geneticky predurčení k tomu, aby zhadzovali kilá pri diéte odľahčenej od tukov, zatiaľ čo iným vyhovuje diéta s nízkym obsahom cukrov. Táto myšlienka si našla svojich vyznávačov. Niektoré internetové firmy tvrdia, že dokážu zistiť, ktorá diéta je pre ich klientov najvýhodnejšia, podľa ich génov. Aby túto hypotézu overili, odborníci vykonali genetickú sekvenciu niektorých génov účastníkov štúdie. Vo svojom závere sú kategorickí - účinnosť diéty nie je spojená s genetickým profilom. 

Chcete rýchlo schudnúť? Robíte chybu! Vedci tvrdia, telo sa bude brániť ešte dva roky

Experti vyhodnocovali aj schopnosť účastníkov vylučovať inzulín. Iné štúdie totiž ukázali, že nízka sekrécia inzulínu u pacienta by mala viesť lekárov k tomu, aby mu predpísali diétu chudobnú na cukry. Ale i tu výsledky skúmania ukazujú, že vylučovanie inzulínu nehrá pri účinnosti diét žiadnou rolu. Účastníci, ktorí ho vylučovali najmenej, nezhodili viac kilogramov pri diéte odľahčenej o cukry než tí, ktorí držali diétu s nízkym obsahom tukov. 

Chcete držať diétu a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vedci konštatovali jediný rozdiel medzi oboma skupinami pokusných osôb: zmenu hladinu cholesterolu. U tých osôb, ktoré držali diétu s nízkym obsahom tukov, rástla hladina zlého cholesterolu LDL, zatiaľ čo u tých osôb, ktoré dodržiavali diétu bez cukrov, stúpala hladina "dobrého" cholesterolu HDL a klesala hladina triglyceridov. Vysoká hladina LDL cholesterolu je rizikovým faktorom kardiovaskulárnych chorôb. Zatiaľ nie je jasné, či sú oba typy diéty rovnocenné, pokiaľ ide o zdravie srdca a ciev. 

Viac o téme: DiétaTukyCukry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu