Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Toto je PÄŤ častí ľudského tela, ktoré vďaka evolúcii už viac nepotrebujeme

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK - Zmeny v ľudskom tele prebiehali počas jeho vývoja postupne, pomaly a zmenili nás do dnešnej podoby. Nejaké vývojové "pozostatky" však v nás zostali, i keď sú už pre nás zbytočné. Niektoré z nich nám nijako neprekážajú a ani si neuvedomujeme, že ich máme. Iné nám naopak dokážu poriadne znepríjemniť život.

V ľudskom tele sa nachádza päť častí, ktoré nám zostali po predkoch, ale pre náš život sú už nepotrebné. Do vienka ich od prírody dostali naši predchodcovia, pretože v tom čase boli nevyhnutné pre ich prežitie. Vďaka evolúcii sú pre naše biologické fungovanie síce v súčasnosti zbytočné, ale príroda nám ich stále ponecháva.

1. KOSTRČ

Zakončenie chrbtice je viditeľné už počas prenatálneho vývoja. Ide vlastne o pozostatok chvosta, ktorý naši predkovia pohybujúci sa ešte na všetkých štyroch končatinách potrebovali pre udržanie rovnováhy. Čím viac začali pri chôdzi používať iba zadné končatiny, tým viac sa chvost zmenšoval, až úplne zmizol. Zostala z neho iba spomínaná kostrč.

Toto je PÄŤ častí
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

2. ZUBY MÚDROSTI

V dávnej minulosti nepredstavovali žiadny problém. Ale zhruba 12 000 rokov dozadu začali ľudia konzumovať viac tepelne upravenej stravy. Z tohto dôvodu prestali menej namáhať čeľusť, ktorá sa začala postupne zmenšovať. Pre zuby múdrosti tak nezostávalo veľa miesta. Čeľusť je menšia, preto sú vytláčané inými zubami. Osmičky nám zvyčajne narastú až v dospelosti a väčšinou o ne veľmi rýchlo prichádzame.

Toto je PÄŤ častí
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

3. APENDIX

Už Charles Darwin tvrdil, že apendix, alebo slepé črevo, je v tele úplne zbytočné. Naši predkovia jedli iba rastlinnú stravu a apendix je vlastne pozostatok vtedajšej tráviacej sústavy. Doteraz nám rastlinná strava síce napomáha k tráveniu, ale už zďaleka nie je jedinou zložkou našej potravy.

Toto je PÄŤ častí
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

4. UŠNÉ SVALY

Našim predkom pomáhali zachytiť potenciálne nebezpečenstvo alebo prichádzajúceho predátora, ktorý by ich mohol ohroziť. Niektoré z ušných svalov sa v minulosti dokázali pri zachytení nebezpečného zvuku vzpriamiť. Vývojom ľudskej spoločnosti sa táto schopnosť postupne vytrácala. Niektorí ľudia sú v súčasnosti nanajvýš schopní zakývať ušami iba preto, aby pobavili svoje okolie.

Toto je PÄŤ častí
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

5. SVALY CHLPOV

Každý vlas, resp. chlp, má svoj sval, ktorý ho dokáže vzpriamiť. Túto schopnosť našim predkom, vtedy ešte pokrytých srsťou, nadelila príroda, aby sa v chladnom počasí zahriali, prípadne pôsobili väčším dojmom pred útočiacimi predátormi. Teraz sa nám vlasy nadvihnú iba vtedy, keď cítime zimomriavky a naskakuje nám tzv. husacia koža. Pôvodný účel zahrievania sa už dávno vytratil. 

Toto je PÄŤ častí
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: Evolúcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu