Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nacistické peklo, do ktorého poslali aj Slovákov: Za necelý rok a pol 250-mŕtvych

Pozostatky budovy v Sobibore, v ktorej sa nachádzali plynové komory Zobraziť galériu (3)
Pozostatky budovy v Sobibore, v ktorej sa nachádzali plynové komory (Zdroj: SITA/AP)

SOBIBOR - Pred 75 rokmi, 16. mája 1942, bol otvorený nacistický vyhladzovací tábor Sobibor na východe Poľska. Do jeho likvidácie v októbri 1943 tu bolo zabitých 250-tisíc ľudí, prevažne Židov. Sobibor patril spoločne s Belzecom alebo Treblinkou medzi vyhladzovacie tábory, ktoré vznikali od začiatku roka 1942 v rámci Operácie Reinhard (podľa Reinharda Heydricha), ktorá bola ukončená koncom 1943. Potom sa hlavným vyhladzovacím centrom stal tábor v Osvienčime.

Vyhladzovací tábor nacisti vybudovali neďaleko dedinky Sobibor, ktorá sa nachádza na východnej hranici dnešného Poľska. Počas vojny patril do lublinskej oblasti. Na jeho výstavbe sa podieľali miestni obyvatelia spolu s niekoľkými desiatkami Židov z blízkych get. V apríli 1942 bol na miesto veliteľa povolaný obávaný Franz Stangl, ktorý mal za úlohu výstavbu tábora dokončiť. Priestor bol rozdelený na tri časti - administratívnu, kde sa nachádzala železničná rampa a ubytovne pre Nemcov a Ukrajincov, časť, kde sa deportovaní museli vyzliecť, nechať si ostrihať vlasy a odovzdať cenné predmety, a vyhladzovaciu časť, kde boli plynové komory, hromadné hroby a ubytovne pre židovských väzňov. 

Izraelskí študenti skúmajú zvyšky stavieb v tábore Sobibor
Zobraziť galériu (3)
Izraelskí študenti skúmajú zvyšky stavieb v tábore Sobibor  (Zdroj: SITA/AP)

Do Sobiboru boli deportovaní Židia nielen z Generálneho gouvernementu, ale aj zo Slovenska, Protektorátu Čechy a Morava, Nemecka, Holandska a Francúzska. Posledné transporty prišli do tábora z niekoľkých likvidovaných get. V októbri 1943 tam vypuklo povstanie, väčšinu väzňov ale zabili na úteku alebo neprežili prechod cez mínové pole. Tábor bol potom zlikvidovaný. Vojnu prežilo asi päťdesiat väzňov. 

Relikvie zo Sobiboru
Zobraziť galériu (3)
Relikvie zo Sobiboru  (Zdroj: profimedia.sk)

V rokoch 1933-1945 nacisti vybudovali prevažne v Nemecku a Poľsku podľa odhadov newyorského Múzea židovského dedičstva asi 15-tisíc vyhladzovacích, koncentračných, pracovných alebo zberných táborov a ich pobočiek, ktoré sa stali jednou z najhorších kapitol dejín ľudstva. Presný počet všetkých obetí nacistických táborov sa nedá zistiť, ale hrubý odhad sa šplhá až k 11 miliónom. 

Vyvražďovanie Židov a ďalších osôb začali jednotky Einsatzgruppen už v júni 1941. Od začiatku roka 1942 vznikali v rámci Operácie Reinhard vyhladzovacie tábory s plynovými komorami, v ktorých bol používaný na vraždenie kysličník uhoľnatý z výfukových plynov alebo z tlakových fliaš. K popravám a úmrtiam pre neľudské podmienky taktiež dochádzalo v koncentračných táboroch a v getách. Operácia Reinhard bola ukončená koncom roka 1943 a hlavným vyhladzovacím centrom sa potom stal tábor v Osvienčime, kde na vraždenie používaný jedovatý plyn cyklon B. Počas holokaustu zahynulo dohromady približne šesť miliónov Židov. 

Tajomstvo Hitlera, ktoré nemalo byť odhalené: Vodca Tretej ríše ukrýval pred svetom tento fakt

Stangl, ktorý velil aj Treblinke a ktorý sa výrazne podieľal na programe "eutanázie" a prenasledovaní partizánov v Taliansku a Juhoslávii, bol zatknutý v roku 1967 v Brazílii. V decembri 1970 bol v nemeckom Düsseldorfe odsúdený na doživotie. Nasledujúci rok zomrel vo väzení na srdcové zlyhanie. 

Viac o téme: HitlerNacistiPoľsko HeydrichSobiborVyhladzovací tábor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu