Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedci varujú ľudstvo pred návratom smrteľnej choroby: Zabila stovky miliónov ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wikimedia/cdc)

LONDÝN/MOSKVA - Vedci varujú pred smrteľnou chorobu, ktorá by sa mohla znovu objaviť na Sibíri, pretože ľad v blízkosti pochovaných infikovaných tiel sa začína rýchlo topiť. Slovo kiahne síce nevzbudzuje dnes už v ľuďoch hrôzu, ale kedysi mali na svedomí milióny životov. Aké nebezpečné by mohli byť?

Žena varuje pred smrteľným ochorením: Na tele si našla drobnú jamku, jej život sa obrátil naruby!

Počas 20. storočia si kiahne vyžiadali 300-400 miliónov obetí a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhadla, že napríklad v roku 1967 sa nimi nakazilo 15 miliónov ľudí a zomreli dva milióny. Našťastie po rôznych očkovacích kampaniach v priebehu 19. a 20. storočia boli WHO v roku 1977 považované za vyhubené. (Kiahne treba odlišovať od dobre liečiteľného vírusového ochorenia ovčie kiahne.)

Vedci sa obávajú, že choroba by mohla zaznamenať svoj návrat, pretože zmena klímy sa podieľa na rýchlom topení permafrostu, kde sú pochované infikované telá. V roku 1890 veľká epidémia vypukla v malom sibírskom mestečku v blízkosti rieky Kolymy v Rusku. Táto choroba zabila až 40 percent populácie a pozostatky boli pochované v pôde, ktorá však rozmŕza trikrát rýchlejšie, ako doteraz.

Príznaky kiahní

Zvyčajne sa objavia 12-14 dní po nakazení. Najprv majú podobné náhle prejavy ako chrípka: horúčka, bolesti hlavy, únava, bolesti chrbta, prípadne zvracanie. Po tomto počiatočnom štádiu sa začnú na tvári, rukách a predlaktí o niekoľko dní neskôr objavovať červené škvrny, ktoré sa menia na malé pľuzgieriky naplnené tekutinou, ktorá sa zmení na hnis. Po ôsmich až deviatich dňoch sa pľuzgieriky menia na chrasty, ktoré odpadávajú a zanechávajú po sebe jazvičky. V ťažkých prípadoch má za následok smrť.

Liečba a lieky

Ak niekde vypuknú kiahne, všetci, ktorí prídu do styku s infikovanou osobou, sa zaočkujú, čím sa môže eliminovať alebo zredukovať dopad choroby. V súčasnosti však na toto smrteľné ochorenie neexistuje liečba, aj keď existuje určitá prevencia, ktorá zabráni zhoršeniu symptómov.

Ako prvé sa zabezpečí, aby nakazené osoby boli dobre hydratované, čím sa zamedzí vypuknutiu infekcie a môžu sa predpísať antibiotiká, ktoré zabránia tvorbe baktérii. Informoval portál thesun.co.uk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu