Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Utajená „karanténa“ v Čadci: V nemocnici sa v tichosti šírili nebezpečné baktérie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

ČADCA – V Kysuckej nemocnici s poliklinikou v Čadci platia zvýšené hygienické opatrenia. Niekoľko hospitalizovaných ľudí sa nakazilo nebezpečnými baktériami, ktoré spôsobujú infekcie dýchacích, močových ciest či tráviaceho traktu. V ohrození môžu byť aj pacienti, ktorí sa dostali do kontaktu s nakazenými.

Pacienti čadčianskej nemocnice musia dodržiavať prísne hygienické opatrenia. V zariadení sa totiž začala šíriť zákerná baktéria, ktorou sa vzápätí nakazilo niekoľko pacientov. Ako sa nám podarilo zistiť, šírenie baktérií odborníci zaznamenali už v júli, až doteraz však informácie o zvýšených sanitačných opatreniach neboli zverejnené. Situácia je aktuálne pod kontrolou.

„V čase od  6. júla 2016 do 21. júla 2016 bolo na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Čadci hlásených z mikrobiologického laboratória Kysuckej nemocnice s poliklinikou (KNsP) Čadca 6 pozitívnych vzoriek z biologického materiálu na baktériu Klebsiella pneumoniae. Klebsiella pneumoniae bola potvrdená u pacientov hospitalizovaných na rôznych oddeleniach KNsP Čadca. Epidemiologickým vyšetrením v ohnisku nákazy bola u 16 pacientov potvrdená kolonizácia čreva,“ informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Martina Merková.

Vedci varujú ľudstvo pred návratom smrteľnej choroby: Zabila stovky miliónov ľudí

Ako ďalej spresnila Merková, klebsiely sú baktérie nachádzajúce sa v pôde a vo vode. Zároveň sú súčasťou normálnej fyziologickej flóry gastrointestinálneho traktu  ľudského organizmu. Môžu však kolonizovať dýchacie cesty a  zažívací trakt zdravých ľudí. „Ide o podmienene patogénne mikroorganizmy, ktoré sa  často  uplatňujú pri nemocničných infekciách, najmä na novorodeneckých oddeleniach a jednotkách intenzívnej starostlivosti,“ doplnila hovorkyňa.

RÚVZ nariadil na zamedzenie šírenia baktérií protiepidemické opatrenia a priebežnú kontrolu ich dodržiavania. Súčasťou preventívnych opatrení je aj mikrobiologický skríning pacientov, ktorí boli v nemocnici v kontakte s chorými.

Utajená „karanténa“ v Čadci:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

Viac o téme: BaktérieNemocnicaKaranténaČadcaKlebsiela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu