Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Hitlerovi nukleárni vedci boli zhrození: Po zhodení bomby na Hirošimu takmer prišla samovražda

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Nové záznamy ukazujú, ako zajatých nacistických nukleárnych vedcov vykrmovali anglickými raňajkami, vajíčkami so slaninou, aj aká bola ich reakcia po zhodení prvej atómovej bomby na Hirošimu. Vo svojej knihe Operation Big: The Race To Stop Hitler’s A Bomb o tom píše Colin Brown, podľa ktorého mali odborníci pod dohľadom MI6 naoko bezstarostný život, ale museli sa práve v tom čase vysporiadať aj s morálnymi dôsledkami svojej práce.

Mapa pokladov: Na týchto miestach v Európe sa má ukrývať korisť nacistov za 25 miliárd!

Hitlerovi poprední jadroví vedci bolo na konci druhej svetovej vojny chytení a držaní na idylickom anglickom vidieku, kde dbali na ich plné žalúdky, aj športové aktivity, keďže mali v areáli k dispozícii volejbalové ihrisko. Tento "Uranium Club" odovzdali Američania britskej MI6 pod ochranu a desať mužov, vrátane troch nositeľov Nobelovej ceny, šupli na zámoček Farm Hall v Godmanchesteri, v grófstve Cambridgeshire, kde sa ich luxusným spôsobom života snažili "prinútiť" rozprávať o svojej práci, tak aby sa dostali k tajným jadrovým nacistickým informáciám. Netreba ani dodávať, že sa tak malo stať vďaka odpočúvacím zariadeniam, ktorými bola nehnuteľnosti doslova prešpikovaná. Tie odhalili aj atmosféru, aká v miestnosti zavládla, keď sa poprední odborníci dozvedeli o zhodení bomby na Hirošimu.

Nahrávka MI6 zachytila veľmi rozporuplné reakcie. Niektorí z nich obviňovali sami seba. Jeden bol natoľko rozrušený, že hrozilo, že spácha samovraždu. "Jeden z nich to chcel v tú noc skončiť," vysvetľuje Colin. "Otto Hahn mal depresiu, bol to veľký objaviteľ jadrového štiepenia z roku 1939 a správa ho kompletne zdrvila. Nikdy by si nemyslel, že jeho objav povedie k takej otrasnej zbrani. Museli ho upokojiť pomerne veľkou dávkou ginu," uviedol spisovateľ, podľa ktorého najprv nechceli novinke uveriť, ale napokon sa s touto myšlienkou zmierili. Boli však zdesení z toho, že USA dokázali na niekoho atómovú bombu zhodiť.

Hitlerovi nukleárni vedci boli
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Horšie však bolo to, čo vedci v tom čase ešte nevedeli. Ich väznitelia tiež odhalili 31 ton uránu v sklade v Toulouse a práve tie boli použité na výrobu tejto bomby. Američania začali misiu "Operation Big" zameranú na zatknutie Hitlerových vedcov z obavy, že by mohli byť blízko k jej zostrojeniu. Veliteľ akcie, armády plukovník Boris Pash, nakoniec objavil, že deväť z nich je roztrúsených po malých mestečkách v južnom Nemecku a spoločne pracujú na jadrovom reaktore v jaskyni pod kostolom. Colin tvrdí, že na vytvorenie bomby by potrebovali ešte rok. Pash nakoniec našiel aj vodcu tímu Wernera Heisenberga, priekopníka kvantovej mechaniky, zastrčeného v zasnežených bavorských Alpách v rodinnej chate.

Všetkých vedcov potom previezli do Paríža na výsluch a keďže USA nechceli, aby ich tajomstvo padlo do rúk Rusov, MI6 ich vzala do zabezpečeného domu. Nemci tu zostali až do januára 1946, kedy si britská spravodajská služba uvedomila, že jej odpočúvanie je neplodné a zozbierané informácie nemajú pre nich takmer žiadnu hodnotu. Napísal portál mirror.co.uk.

Viac o téme: Atómová bombaAdolf HitlerHirošima
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu