Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Senzácia na internete: Objavili unikátny prístroj, ktorý používali nacisti a Hitler

Šifrovací stroj značky Lorenz.
Šifrovací stroj značky Lorenz. (Zdroj: National Museum of Computing)

LONDÝN - Britskí historici objavili na aukčnom serveri eBay šifrovací stroj, ktorý používal nacistický vodca Adolf Hitler a jeho generáli pre výmenu tajných odkazov. Vyvolávacia cena zariadenia, inzerovaného ako písací stroj pre telegram, bola len 9,5 libry (12,5 eur), píšu britské médiá.

Nemec vraj učinil prevratný objav: Našiel skryté atómové bomby nacistov, hrozba je veľká

Veľmi vzácny prístroj značky Lorenz ponúkal predajca z britského grófstva Essex. Ponuku si všimli dobrovoľní historici z Národného múzea výpočtovej techniky v Bletchley Parku, sídle neďaleko Londýna. To bolo za druhej svetovej vojny strediskom kryptoanalytikov, teda ľudí lúštiacich kódy bez pomoci kľúča. Prístroju, bohužiaľ, chýba kľúčová časť, motor, a múzeum preto vyzvalo verejnosť, aby ho pomohla nájsť.

Nórsko múzeu nedávno zapožičalo šifrovací stroj Lorenz SZ42, ktorý má s novo objaveným strojom rovnaké vojnové číslo nemeckej armády. Týchto zariadení počas vojny vyrobili asi 200 a len štyri sa uchovali. "Každý pozná Enigmu, ale stroje Lorenz boli používané na strategickú komunikáciu," povedal predstaviteľ múzea Andy Clark. "Sú oveľa zložitejšie než Enigma a po vojne sa stroje rovnakého typu používali naďalej," dodal.

Viac o téme: Adolf HitlerŠifrovací stroj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu