Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Budeme mať čoskoro svet bez akýchkoľvek tajomstiev? Špehovanie v Rusku pokračuje ako za KGB

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

MOSKVA - Podniky, ktoré dokážu odpočúvať hovory svojich zamestnancov cez mobilné telefóny? Chytrý telefón, ktorý v zlomku sekundy priradí meno ku každej tvári? Tieto dve novinky nie sú v Rusku sci-fi, ale ďalším krokom stierajúcim hranice medzi súkromím a špehovaním, píše agentúra AFP.

Finančný podvod za milióny eur: Zločinci nachytali veľké firmy, peniaze smerovali aj na Slovensko

Natália Kasperská vo svojej kancelárii s výhľadom na lesy na západ od Moskvy neskrýva prekvapenie nad búrkou, ktorá sa rozpútala okolo jej firmy, špecializujúcej sa na počítačovú bezpečnosť podnikov. Polemiku odštartovalo odhalenie denníka Kommersant, že jej firma InfoWatch vyvíja program, ktorý analyzuje hovory v mobiloch a hlási to, čo sa mu zdá byť "podozrivé". Cieľom je poskytnúť veľkým podnikom nástroj, ktorý by chránil obchodné tajomstvo pred únikmi informácií.

"Nečakali sme to. Pre nás to bol len ďalší komunikačný kanál," tvrdí Kasperská, ktorá v roku 1997 stála pri vzniku svetovo uznávanej firmu Kasperky Lab.

InfoWatch už zákazníkom ponúka programy analyzujúce elektronickú poštu zamestnancov, ich kľúče USB a tlačiarne. Ale nie hlasovú analýzu, požadovanú niektorými klientmi z radov bánk, ropného priemyslu či veľkých štátnych korporácií.

Budeme mať čoskoro svet
Zobraziť galériu (4)

Predstava prekročenia tejto medze vyvolala živú odozvu v krajine, kde sa za sovietskeho režimu mikrofóny tajnej polície KGB plietli ľuďom do života a hlboko poznačili ľudovú kultúru, prekypujúcu "špiónskymi" historkami. Aj v súčasnosti sa odpočúvanie javí bežnou praxou, tvrdí mimovládna organizácia Agora. Podľa nej súdy od roku 2007 povolili sledovať deväť miliónov Rusov, najmä opozičníkov a aktivistov.

Okrem toho nástupkyňa KGB, tajná služba FSB, už dlho disponuje vyspelým systémom SORM, ktorý umožňuje sledovať telefonáty a hovory na internete. V tomto odbore Rusi zďaleka nie sú jediní na svete, ako odhalil po svojom úteku americký tajný agent Edward Snowden.

Projekt InfoWatch bol označený za zjavné špehovanie, ktoré právnici a politici považujú za ilegálne. Predseda Štátnej dumy Sergej Naryškin vyjadril obavy z možného škodlivého zneužitia tejto technológie. Minister Nikolaj Nikoforov uistil, že odpočúvanie smú povoliť jedine súdy.

Budeme mať čoskoro svet
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

InfoWatch trvá na tom, že projekt je ešte len v počiatočnom štádiu, a snaží sa upokojiť obavy uisťovaním, že sa má týkať len obchodných hovorov, a to za súhlasu zamestnancov. Analyzovať hovory budú jedine roboti, a nie ľudia, a to na základe istých kľúčových slov.

"Musíme dokázať, že náš systém nie je telefonickým odposluchom. V žiadnom prípade neuvedieme na trh program, ktorý by nerešpektoval zákon," hovorí Kasperská. Avšak varuje, že "technický pokrok smeruje pomaly, ale isto k svetu, v ktorom nebudú žiadne tajomstvá".

Jav ilustruje ruská aplikácia, ktorá umožňuje užívateľovi chytrého telefónu identifikovať človeka zachyteného na ulici - za podmienky, že jeho tvár figuruje v populárnej sociálnej sieti VKontakte, majúcej 350 miliónov účtov.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock)

Aplikácia FindFace dokáže behom pol sekundy porovnať databázu 300 miliónov snímok, vysvetľuje jej dvadsaťšesťročný tvorca Arťom Kucharenko. Aplikácia zaznamenala raketový úspech, s viac ako miliónom stiahnutí v priebehu niekoľkých týždňov. V médiách vyvolali rozruch jej výsledky, či už išlo o obťažovanie herečky pornografických snímok, alebo o identifikáciu podpaľačov z Petrohradu.

"Je to ukážka našej technológie," hovorí mladý programátor Kucharenko, očakávajúci "reálne využitie" od bezpečnostných služieb, bánk - a tiež od zoznamiek, ktoré dokážu identifikovať stretnutú osobu a ponúknuť podobné typy. Tvrdí, že záujem prejavujú firmy z celého sveta. Z databázy pritom vymaže každého, kto si to praje. Aplikácia podľa neho už prinútila užívateľov premýšľať o snímkach, ku ktorým umožňujú voľný prístup.

Bezpečnostný expert Michail Jemeljannikov mieni, že "táto technológia neporušuje zákon", pretože využíva už voľne prístupné fotografie. "Až potom začnú problémy, teda na aké účely budú výsledky využité," poznamenal a varoval, že nech v Rusku alebo inde, "zákony sa nikdy nevyvíjajú tak rýchlo ako technológia".

Viac o téme: Mobilný telefónŠpehovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu