Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Najšialenejší vedecký projekt dostal zelenú: Prvá továreň, ktorá zmení budúcnosť ľudstva

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PEKING - Na rovinu. Viete si predstaviť, že už onedlho nebudú musieť neplodné páry riešiť problémy s otehotnením? Vedci totiž našli na tieto a iné ľudské problémy naozaj veľmi futuristické riešenie.

Už tento rok plánujú čínski vedci otvoriť továreň na klonovanie kráv, zvierat i ľudí, uvádza Express.co.uk. Ambiciózny futuristický projekt bude mať za následok napríklad produkciu jedného milióna kráv každoročne do roku 2020.

Najbizarnejšie sekty sveta: Naozaj ľudia stratili zdravý rozum?!

Továreň na klonovanie by sa mala nachádzať v severočínskom prístave Tianjin a okrem dobytka by mala slúžiť aj na „produkciu“ policajných psov a ušľachtilých dostihových koní. Nápad finančne podporuje skupina Boyalife a juhokórejská spoločnosť Sooam Biotech Research Foundation.

„Všetko, čo v supermarkete vyzerá dobre, je pekné a rovnomerne tvarované. U zvierat sme v minulosti takéto niečo neboli schopní docieliť. S našou továrňou na klonovanie sme sa to teraz rozhodli urobiť,“ povedal Xu Xiaochun, generálny riaditeľ spoločnosti Boyalife.

Najšialenejší vedecký projekt dostal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vedci sú otvorení experimentom

Potrebnú technológiu na klonovanie už vedci vyvinuli. Podľa americkej Správy potravín a liečiv (FDA) sú mäso a mlieko od klonov kráv, ošípaných či kôz rovnako bezpečné ako potraviny, ktoré jeme každý deň. Hoci v aktuálnej dobe podľa Xu Xiaochuna neexistujú žiadne plány na klonovanie ľudí v snahe vykoreniť zo sveta napríklad choroby, môže sa to zmeniť a aj tento myšlienke sú vedci otvorení. Kým sa tak však stane, ľudia sa budú musieť rozmnožovať osvedčeným spôsobom.

Ľudia, ktorí projekt financujú, si želajú, aby verejnosť videla, že klonovanie nie je až taký šialený nápad a vedci, ktorí takéto experimenty robia, nie sú žiadni podivíni. Vo vnútri továrne sa bude ukrývať obrovské laboratórium veľkosti 15-tisíc metrov štvorcových, centrum pre zvieratá a génová banka. Hnacím motorom myšlienky klonovacej továrne bol pôvodný cieľ vyrovnať sa s rastúcim dopytom po konzumácii mäsa v Číne, ale aj „znovuoživenie“ zosnulých domácich miláčikov.

Najšialenejší vedecký projekt dostal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: KlonovanieKlon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu