Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

NASA pripravuje mimozemský experiment: Úspech by mohol byť koncom ľudstva na Zemi

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Budúcnosť človeka vo vesmíre je neistá. Ak by sa však vedcom z NASA podarilo zrealizovať bizarný klonovací experiment, nádeje ľudstva sa budú upínať na planéty našej slnečnej sústavy. Z Marsu by sa vraj mohla stať klonovacia základňa!

Bude jedného dňa ľudstvo populáciou klonov? Vedci sa teraz snažia vytvoriť husté a funkčné bunkové tkanivá, ktoré by mohli prežiť mimo našej planéty. NASA by chcela do budúcna eliminovať zdravotné riziká posádok, ktoré by sa zúčastnili dlhších letov do vesmíru. Úlohou medicínskeho experimentu je zabezpečiť instantné ľudské orgány. Tie by v ideálnom prípade mohli byť pestované na Marse.

Astronóm odhalil najväčšie tajomstvo NASA: Tá veľká guľatá vec napravo od Slnka je...!

Bioinžinieri sa budú snažiť zázračné tkanivo, ktoré by bolo základom funkčných orgánov, vypestovať v laboratórnych podmienkach. Základom budúceho úspechu je vytvoriť aspoň centimeter hrubé tkanivo, ktorého 85 percent buniek by dokázalo prežiť aspoň 30 dní. Súťaž, v rámci ktorej môžu vedecké tímy predviesť svoj talent a vytvoriť životaschopné cievne pletivo, dostala názov Vascular Tissue Challenge.

Ak by sa našiel úspešný riešiteľ súťaže, znamenalo by to revolúciu nielen vo vesmírnom cestovaní, ale predovšetkým v pozemskej medicíne. Súčasne sa však objavili aj obavy, že by vytvorenie umelého cievneho tkaniva mohlo viesť ku klonovaniu ľudí.

NASA pripravuje mimozemský experiment:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: KlonovanieNASA. Mars
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu