Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Záborská odsúdila legalizáciu náhradného materstva

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA/BRUSEL - Legalizácia náhradného materstva - teda vynosenia a pôrodu dieťaťa ako platenej služby - vytvára podmienky pre nárast obchodu so ženami. Uviedla to slovenská poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Anna Záborská v rámci dvojdňovej odbornej konferencie s názvom Týždeň pre život.

Na konferencii, ktorá sa konala 19. a 20. marca v priestoroch europarlamentu, vystúpili dvaja slovenskí poslanci, Miroslav Mikolášik a Anna Záborská (KDH, Európska ľudová strana).

Mikolášik odsúdil neetickosť výskumu kmeňových buniek na odoberaných ľudských embryách a Záborská vystúpila v tematickej oblasti zameranej na náhradné materstvo.

"Legalizácia náhradného materstva vytvára podmienky pre nárast obchodu so ženami. Zároveň žiaden zákon ani finančná odmena nerieši množstvo vážnych dôsledkov," upozornila Záborská na záver dvojdňového podujatia.

Slovenská poslankyňa ako možné následky týchto praktík spomenula neskoršie vyrovnávanie sa takto vynosených detí s vlastnou identitou, ale tiež komplikácie, ktoré môžu nastať počas tehotenstva a pôrodu.

Konferenciu spoločne zastrešili poslanci z politických skupín Európska ľudová strana, Európski konzervatívci a reformátori (ECR), Aliancia liberálnych demokratov (ALDE) a Európa slobody a demokracie (EFD). Okrem politikov a právnikov vystúpili na nej i odborníci z oblasti medicíny, biochémie a bioetiky.

Pozvaní experti účastníkov konferencie oboznámili s najnovšími výsledkami výskumu ľudských kmeňových buniek, klonovania, umelého oplodnenia a náhradného materstva.

"Málokto si zatiaľ uvedomuje veľké riziká, ktoré sú s týmto výskumom spojené. Niektoré pritom zásadne menia pohľad na ľudskú osobu a priamo tým ohrozujú dôstojnosť človeka," upozornila Záborská v rámci svojho vystúpenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu