Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Predchodcom počítača bol prístroj z papiera: Filozof veril, že dokáže predpovedať budúcnosť

Volvelle ako jeden z predpotopných analógových počítačov Zobraziť galériu (3)
Volvelle ako jeden z predpotopných analógových počítačov (Zdroj: Profimedia)

PALMA - Ramon Llull z Malorky, ktorého svojho času považovali za jedného z najväčších európskych filozofov 13. a 14. storočia, používal tajomný prístroj, pomenovaný volvelle. Veril, že stredoveké otáčavé zariadenie z papiera by dokonca mohlo pomôcť urovnať všetky náboženské spory a definitívne priniesť dôkaz o existencii Boha.

Volvelle v preklade znamená otočiť a zariadenie z pergamenu spopularizované filozofom Ramonom Llullom malo prostredníctvom otáčavého pohybu zodpovedať otázky, ktoré trápili ľudstvo celé veky. Volvelle z roku 1386 sa podobal na skoršie vynájdený astroláb vyrobený z kovu, ktorý mal vbudovaný časomerač s orientáciou podľa nebeských telies.

Záhada Diablovej Biblie: Najväčší rukopis na svete mal napísať sám Lucifer a toto je jeho obraz!

Llula považovali za mystického filozofa, ako uvádza Múzeum J. Paula Gettyho. Narodil sa v roku 1232 na Malorke, kde aj v roku 1315 zomrel. Kľúčovým bodom jeho života bolo náboženské zjavenie z roku 1265, po ktorom sa stal členom tretieho rádu sv. Františka z Assisi. Podľa jeho presvedčenia by mali byť judaizmus, kresťanstvo a islam jednotné. Dúfal, že spojením troch vier do jednej by mohol nastať mier.

 

Astronomický počítač s umelou pamäťou

Okrem náboženstva sa venoval aj botanike, astronómii, alchýmii a iným vedám, dokonca je považovaný za jedného z prvých vedcov, ktorí majú miesto v dejinách počítačov – Llull sa stal priekopníkom teórie výpočtu práve používaním papierového „analógového počítača“. Deväť dôležitých bodov v systéme volvelle označených písmenami predstavovalo deväť atribútov Boha. Ich kombináciou do viet mali obsiahnuť logickú pravdu. Pokroková vo sfére logiky bola práve kombinácia prvkov myslenia a jazyka pomocou prístroja, ktorý bol vnímaný ako „umelá pamäť“, teda zariadenie schopné uchovávať informácie.

Ramon Llull z Malorky
Zobraziť galériu (3)
Ramon Llull z Malorky  (Zdroj: Profimedia)

Vďaka volvelle bolo takisto možné určiť presný čas aj v noci, keď bolo zariadenie v súlade so Severkou a časová orientácia nebola možná pomocou slnečných hodín. Bol to však pomerne zložitý proces. V konečnom dôsledku ste vraj mohli aj lokalizovať svoju polohu vo vesmíre. Dokázali ste vypočítať polohu Slnka a Mesiaca na rôznych miestach v priebehu celého roka.

Všestranný prorocký systém

Llull veril, že volvelle má schopnosť predpovedať budúcnosť. Až do 16. storočia mali pre filozofov čísla nadprirodzený význam a práve preto sa našli aj ľudia, ktorí používateľov volvellov podozrievali z praktizovania čiernej mágie a zlých úmyslov. Až neskôr sa ukázalo, aký prínos malo zariadenie pre vedu a logické myslenie, ako aj vynájdenie prvého počítača, uviedol Ancient-origins.net.

Volvelle
Zobraziť galériu (3)
Volvelle  (Zdroj: Profimedia)

Viac o téme: VolvelleRamon LlullPredchodca počítačaStredoveký filozof
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu