Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Anketa z éry informačného praveku: Ako Československo v roku 1988 objavovalo počítače

Intuícia ľudí bola neskutočne silná! Zobraziť galériu (2)
Intuícia ľudí bola neskutočne silná! (Zdroj: Youtube/Hatsmith12, Československá televize)

PRAHA - Už pred necelými 30 rokmi ľudia predvídali, že počítač raz ovládne svet, hoci v roku 1988 fascinoval len technických nadšencov. Uchvacovalo ich napríklad to, že počítač dokáže spracovať s textom. V jednom z nasledujúcich videí dokonca uvidíte, ako vyzeral predchodca dnešných moderných notebookov!

V 80. rokoch sa vo firmách i v niektorých domácnostiach začali objavovať prvé osobné počítače. Ľudia už vtedy celkom dobre tušili, že ide o vynález budúcnosti, ale ešte stále nimi lomcoval skepticizmus. V roku 1988 sa v Československu usiloval popularizovať počítače scenárista a moderátor David Gruber.

VIDEO Vedci vynašli počítač s desivou superschopnosťou: Dokáže predpovedať budúcnosť!

Kilobajty a megabajty boli koncom 80. rokov pre ľudí scifi-pojmami, ktoré pôsobili desivo. Spočiatku si ich neznalá verejnosť spájala s hraním hier a spracovaním textu, o pripojení na internet mohlo vtedajšie Československo ešte len snívať.

„Umožňuje ktorýkoľvek text, ktorý bol už raz napísaný a je uložený na nejakom médiu, jednoducho dopraviť do svojho počítača,“ ozrejmoval vtedy informatik Bohumil Kolarčík a v ďalšom videu ukázal jeden z prvých prenosných počítačov Epson HX-20 s externou pamäťou, s vyberateľnými mikrokazetami a displejom, na ktorom sa zobrazoval text. Dokonca mal aj malú vbudovanú tlačiareň! Vážil 2,4 kilogramov a bolo ho možné pripojiť k elektrickej sieti alebo s ním pracovať pomocou nabíjateľnej batérie, ako dnes.

Kúpili by ste deťom počítač?

„Pokiaľ sú deti malé, môžu na ňom hrať hry a neskôr sa s ním snáď naučia zaobchádzať aj pri praktickejších činnostiach,“ uvažovala v ankete seriálu Davida Grubera jedna z opýtaných matiek na ulici. „Rozhodne by som ho kúpil, myslím si, že je to dobrá vec. Už aj hry nasvedčujú tomu, že počítač bystrí pozornosť a rozvíja určité schopnosti,“ uvažoval ďalší z rodičov. Aj vtedy sa však našli odporkyne počítačov: „Nekúpila by som ho, pretože uňho deti sedia a je to zbytočná strata času.“ Ako na záver ankety vysvetlil Gruber, z celkového počtu opýtaných vybrali 20 odpovedí, z ktorých 16 ľudí odpovedalo kladne a 4 boli proti. Mnohí rodičia zrejme tušili, že počítač sa jedného dňa stane dôležitým nástrojom vzdelávania nielen ich detí.

 

Viac o téme: Počítač1988ITDavid Gruber
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu