Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Záhadné posolstvá v dielach geniálnych umelcov: FOTO Toto ste o slávnom Stvorení netušili

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

CANBERRA - Jeden z najznámejších biblických obrazov fenomenálneho talianskeho maliara Michelangela zrejme ukrýva tajný význam. Nie je však jediný, ktorý podnecuje fantáziu kunsthistorikov. Pozrite sa, ktoré obrazy dokážu zmiasť aj skúsených znalcov.

Michelangelova freska s názvom Stvorenie Adama zo začiatku 16. storočia ilustruje biblický motív, moment, keď Boh vdýchol život Adamovi. Napriek tomu, že obraz skúmali kunsthistorici aj iní bádatelia, nevšimli si posolstvo, ktoré po stáročia freska obsahovala, píše portál News.com.au.

Vedci odhalili záhadu obrazu z 19. storočia na FOTO: Maliar pod farbami ukryl démonický odkaz

Americký lekár Frank Lynn Meshberger v roku 1990 tvrdil, že tvary a figúry reprezentujúce Boha tvoria anatomicky presný obraz ľudského mozgu. Na freske si možno všimnúť obrysy miechy, mozočka aj vertebrálnej tepny. Chcel nám azda slávny maliar naznačiť, že ľudský mozog je vlastne projekciou Boha, alebo že Boh nám dal inteligenciu? Rovnako mohol chcieť Michelangelo prízvukovať, že mozog je Božím dielom.

UFO na obraze z 18. storočia

Umelci niekedy do svojich diel zvyknú vkladať skryté symboly. Príkladom je aj holandský umelec Aert De Gelder a jeho obraz Krst Ježiša z roku 1710. Niektorí z paranormálnych nadšencov tvrdia, že obraz zachytáva mimozemskú návštevu z kozmu. Na oblohe vidno objekt, ktorý pripomína UFO. Z neho akoby vyžarovali lúče svetla. Pri bližšom pohľade na obraz si však pozorovateľ môže všimnúť v strede domnelej vesmírnej lode holubicu – známy biblický motív symbolizujúci čistotu.

Ironická nehoda

Podobne dokáže zmysly oklamať aj obraz anglického maliara L.S. Lowryho s názvom Nehoda. Na prvý pohľad zobrazuje mestskú krajinu a dav ľudí pred fabrikou. Takto nejako vyzeral život anglickej robotníckej triedy začiatkom 20. storočia. Scéna však bola v skutočnosti inšpirovaná incidentom v Pendlebury, kde istá žena spáchala samovraždu tak, že sa utopila. Všetci obyvatelia mesta sa vtedy zhromaždili na mieste, kde na hladine plávalo jej mŕtve telo. Obraz mal teda ironický význam, pretože smrť ženy nebola žiadnou nehodou.

Zdroj: Manchester Art Gallery
Zobraziť galériu (2)
Zdroj: Manchester Art Gallery  (Zdroj: Manchester Art Gallery)

Posledná Kristova večera

Nočná terasa, jeden z najznámejších obrazov Vincenta van Gogha z roku 1888 zobrazuje skupinku ľudí na terase kaviarne vo francúzskom Arles. Niektorí však tvrdia, že je na obraze zachytený biblický výjav poslednej večere Krista. Sám Vincent van Gogh bol údajne hlboko veriaci človek a mnohé z jeho obrazov nesú kresťanskú metaforu. V kaviarni sedí 12 ľudí a uprostred nich stojí postava s dlhými vlasmi v bielom rúchu. Žeby maliar skutočne na obraze zvečnil Ježiša a jeho 12 učeníkov? Na obraze sa vľavo mihá aj zlovestný tieň ľudskej postavy, ktorý by mohol znázorňovať zradcu Judáša. Odpoveď na otázku, či možno obraz vykladať ako biblické posolstvo, však poznal len sám autor a ten si svoje tajomstvo vzal do hrobu.

...

Viac o téme: ObrazTajomstvoMichelangelo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu