Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hororové zistenie o jednej z najobávanejších chorôb: Môže sa preniesť z človeka na človeka

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

LONDÝN - Vedci sú znepokojení. Dlho totiž verili, že choroby, ktoré postihujú mozog, sa nemôžu prenášať z pacienta na pacienta. Najnovší výskum však naznačuje niečo iné.

Posledný vedecký výskum priniesol šokujúce zistenie. Strašiak menom Alzheimerova choroba sa môže prenášať z pacienta na pacienta, keď človek podstupuje chirurgický zákrok. Vyzerá to tak, že vedci majú v rukách prvý dôkaz o tejto desivej hypotéze.

Obyvatelia obce sú prekliati: Zákerná genetická mutácia sa šíri sobášom!

Alzheimerova choroba je najčastejšou príčinou demencie a britským vedcom sa na hororový objav podarilo prísť náhodne, keď sondovali úmrtia pacientov s Creuzfeldt-Jakobovým ochorením, teda „chorobou šialených kráv“. Zistili, že ich mozog bol kontaminovaný prostredníctvom chirurgických nástrojov. Kontroverzné výsledky boli zverejnené v časopise Nature, uviedol Mirror.

Riskantný zákrok

Podľa špičkového britského chirurga, profesora Sally Daviesa, dodržiavajú lekári prísne hygienické opatrenia a pacienti sú veľmi dobre chránení. Z výskumu nevyplýva, že by choroba bola nákazlivá, ale to, že je možné chytiť ju od niekoho s touto chorobou pri zanedbaní preventívnych opatrení. Objav je však prelomový v tom, že sa prvý raz podarilo dokázať, že semená Alzheimerovej choroby, ktorá je v súčasnosti neliečiteľná, by pri niektorých lekárskych zákrokoch mohli byť prenesené z človeka na človeka.

Najväčšie mýty o Alzheimerovi odhalené: Čo všetko by ste o tejto chorobe mali vedieť?

Mozgy ôsmich pacientov, ktorým lekári kedysi podali rastový hormón z mŕtvych darcov a mali príznaky choroby šialených kráv, vedci podrobili analýze. Šiesti pacienti neskôr vykazovali aj známky Alzheimerovej choroby, respektíve bola v ich mozgoch prítomná jej bielkovina amyloid beta. Prekvapujúce bolo, že išlo o relatívne mladých ľudí vo veku medzi 36 až 51 rokov bez genetických variant, ktoré by viedli k začiatkom Alzheimerovej choroby. Keď sa v mozgu amyloid beta nakumuluje, môže to viesť k poškodeniu neurónov a zápalovým reakciám. Spomínaná forma liečby je však dnes už spoľahlivo zakázaná, uvádza Medicaldaily.com.

Dôkaz vyvolal ďalšie špekulácie

Londýnsky univerzitný profesor John Collinge si myslí, že stále viac dôkazov naznačuje, že neurodegeneratívne ochorenia, vrátane Alzheimerovej choroby, môžu byť za výnimočných okolností získané, nielen zdedené alebo spontánne rozvinuté.

Vedci sa teraz snažia zistiť, či aj krvné transfúzie môžu viesť k riziku prenosu a špekuluje sa, či nemožno ochorenie „chytiť“ aj u zubára napriek sterilizácii nástrojov, pretože aj predchádzajúce výskumy na myšiach potvrdili, že prenos proteínov Alzheimerovej choroby je teoreticky možný, nie však bez kontaminácie. Chorobu teda v žiadnom prípade nemôžete chytiť tak, že ste v kontakte s chorou osobou.

Hororové zistenie o jednej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

 

 

Viac o téme: DemenciaNákazaAlzheimerova choroba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu