Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zlom vo výskume jednej z najdesivejších chorôb: Vedci našli príčinu Alzheimera v našej strave

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Zabúdanie, zmätenosť a časté zmeny nálad. To sú varovné signály civilizačného ochorenia, ktorým na Slovensku trpia desaťtisíce ľudí. Vedcom sa teraz podarilo zistiť, ktorá zložka našej stravy dokáže prepuknutie a priebeh Alzheimerovej choroby urýchliť.

Ľudia, ktorí konzumujú príliš veľa cukru, robia chybu. Nejde len o zvýšené riziko obezity a cukrovky. Zvýšený príjem glukózy môže podľa vedcov  z University of Bath a King's College London viesť k degeneratívnemu neurologickému stavu. Hyperglykémia totiž poškodzuje dôležitý enzým MIF, ktorý môže v skorých fázach Alzheimerovej choroby zabraňovať zvýšenej neurologickej zápalovej reakcii.

Neočakávaný vplyv Alzheimera na ľudský mozog: Prebúdza v pacientoch kreativitu

O tom, že pacienti s diabetom majú zvýšené riziko vzniku Alzheimerovej choroby, sa vedelo. Nová štúdia však naznačuje, že problém sa týka aj častých konzumentov cukru bez diagnózy cukrovky. Je to práve enzým MIF, ktorý je v mozgoch pacientov s Alzheimerom v rannom štádiu pozmenený. Cukor totiž inhibuje niektoré z funkcií enzýmu a mozog potom prestáva bojovať s degeneratívnymi prejavmi.

Celosvetovo trpí Alzheimerovou chorobou okolo 50 miliónov ľudí a do roku 2050 by toto číslo malo vzrásť na počet 125 miliónov. Vedci v tejto súvislosti apelujú, aby sme znížili príjem cukru a mysleli tak na preventívny charakter zdravšieho stravovania. Štúdiu výskumníci zverejnili v magazíne Scientific Reports

Zlom vo výskume jednej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: ZdravieChorobaCukorAlzheimer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu