Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hrozivé tajomstvo odhalené: V Peru sa na príkaz prezidenta nútene sterilizovali ženy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LIMA - Za pôsobenia bývalého peruánskeho prezidenta Alberta Fujimoriho (1990-2000) vládou poverení lekári systematicky sterilizovali tisíce vidieckych a domorodých žien, priznal v utorok jeden z týchto lekárov, ktorého cituje agentúra DPA. Oscar Aguirre povedal denníku La Republica, že bol poverený ministerstvom zdravotníctva, aby denne vykonal až 25 nútených sterilizácii v rámci národného programu plánovania rodiny.

Lekári podľa jeho slov nekonali podľa vlastného uváženia, ktoré ženy treba sterilizovať. Namiesto toho opísal systém stimulov a sankcií, ktoré mali prinútiť zdravotné sestry poverené touto činnosťou, aby denne zohnali predpísaný počet žien na sterilizáciu. 

Nedávne vyšetrovanie odhalilo, že v rokoch 1996-2000 bolo prinútených k sterilizácii, či už zastrašovaním, alebo oklamaním, vyše 200.000 domorodých žien a niekoľko mužov. Mnohí boli sterilizovaní proti ich vôli. 

Organizácia Amnesty International uvádza, že vyše 2000 žien podalo v tejto súvislosti žaloby. 
Vláda v roku 2003 začala nútené sterilizácie vyšetrovať, ale veľmi nepokročila. Vlani sa zaviazala prijať nové opatrenia na vyriešenie sťažností a potrestať vinníkov. 

Fujimori si odpykáva 25-ročný trest za korupciu a porušovanie ľudských práv. Jeho dcéra, 40-ročná Keiko Fujimoriová, je podľa prieskumov verejnej mienky vedúcou kandidátkou v prezidentských voľbách, ktoré budú 10. apríla. 

Viac o téme: PeruLima
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu