Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Hrozí katastrofa? Zem možno zasiahne nebezpečné teleso s toxickým palivom!

Sonda Fobos-Grunt
Sonda Fobos-Grunt (Zdroj: TASR)

MOSKVA - Nadviazať spojenie s ruskou medziplanetárnou sondou Fobos-Grunt, ktorá po utorkovom štarte do vesmíru nedokázala nabrať kurz k Marsu, sa nepodarilo. Oznámila to dnes agentúra Interfax s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z kozmodrómu Bajkonur. "Šanca, že sa sondu podarí oživiť a prinútiť letieť k Marsu, je podľa odborníkov krajne nízka," povedal.

"Až doteraz boli všetky pokusy dostať na palubu pokyny programátorov neúspešné," potvrdil ďalší zdroj z ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos. Ďalšie pokusy majú nasledovať práve týchto chvíľach, šanca zachrániť sondu je však podľa ruského zdroja veľmi malá.

Fobos-Grunt sa síce po 668 sekundách letu zdarne oddelil od nosnej rakety, ale potom nezamieril k plávanému cieľu, mesiacu Marsu Phobos, odkiaľ mal dopraviť na Zem vzorky z povrchu a kontajnery s mikroorganizmami, ktoré mali slúžiť na potvrdenie alebo vyvrátenie hypotéz o zanesení života na Zem z vesmíru. Motory sondy však nenabehli, čo podľa expertov mohlo zaviniť buď zlyhanie techniky, alebo chyba v počítačovom programe. V druhom prípade by záchrana ešte mohla byť možná. Sonda sa udrží na obežnej dráhe asi desať dní, kým bude hroziť, že sa jej úlomky zrútia na Zem, ak sa let sondy nepodarí preprogramovať k Marsu.

Americký expert na ruský vesmírny program a bývalý pracovník NASA James Oberg už varoval, že ak sa sondu nepodarí zachrániť, Fobos-Grunt sa môže premeniť v najnebezpečnejší kozmický aparát, aký sa kedy na našu planétu zrútil. Na palube sa totiž nachádzajú tony toxického paliva, ktoré by podľa Oberga mohlo zmrznúť a tak prečkať prelet atmosférou. Iní odborníci, citovaní agentúrou AP, predpokladajú, že palivo zostane pravdepodobne v tekutom stave a tak v atmosfére neškodne zhorí.

Aj keby sa sondu podarilo naviesť na správnu dráhu, experti varujú, že medzitým sa Mars môže vzdialiť natoľko, že sonde nebude stačiť palivo na let na Phobos a späť.

Štartom sondy chcelo Rusko zaceliť mnohoročnú medzeru vo vlastnom výskume planét. Náklady na projekt dosiahli sumu piatich miliárd rubľov (približne 120,5 milióna eur), sama sonda bola poistená na 1,2 miliardy (asi 740 miliónov Sk).

Ruská sonda Fobos-Grunt

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu