Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Stratená sonda sa rozpadá, na Zem má spadnúť už o mesiac!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: sharkan.net)

Ruská sonda Fobos-Grunt, ktorá po novembrovom štarte nenabrala kurz k Marsu a zostala na obežnej dráhe Zeme, sa rozpadá. Vypovedajú o tom údaje strategického veliteľstva americkej armády.

Západní experti upozorňujú, že sa od sondy na konci minulého mesiaca oddelili dva neidentifikované objekty, čo zaznamenala aj americká armáda. Oba predmety sa podľa informácií kanadského pozorovateľa Teda Molczana rýchlo rozpadajú.

Jeho ruskí kolegovia sú vo vyhláseniach o niečo zdržanlivejší. Igor Lišov, ktorý prispieva do časopisu Novosti kosmonavtiky (Správy z kozmonautiky), agentúre Interfax povedal, že informáciam zahraničných odborníkov o tom, že sa z Fobos oddelili súčasti, možno dôverovať. Zároveň však pripustil možné pochybenia v prepočtoch.

Údaje z nedele hovoria o tom, že sonda ďalej klesá. Od chvíle, kedy sa dostala na obežnú dráhu, stratila na výške už 50 kilometrov. Ruskí experti odhadujú, že na Zemi by mohla spadnúť v januári alebo februári budúci rok.

Sondu, ktorá mala na Zem priviezť vzorky hornín a pôdy z marsovského mesiaca Phobos, vypustili Rusi v prvej polovici novembra z kazašského kozmodrómu Bajkonur. Do vesmíru ju vyniesla dvojstupňová nosná raketa Zenit-2, od ktorej sa prístroj po štarte úspešne oddelil. Potom ale zlyhal pohon sondy, keď sa nenaštartovali motory. Sonda nenabrala predpokladaný kurz k Marsu, zostala na obežnej dráhe a nedarilo sa s ňou nadviazať spojenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu