Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Obrovská sonda s toxickým palivom sa zrúti na Zem 15. januára!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: sharkan.net)

MOSKVA - Fragmenty ruskej sondy Fobos-Grunt, ktorá namiesto letu k Marsu uviazla na obežnej dráhe Zeme, dopadnú na našu planétu 15. januára.

Sonda počas letu v atmosfére z veľkej časti zhorí a rozpadne sa. Fragmenty, ktoré nezhoria, by mali dopadnúť na Zem 15. januára. Termín dopadu sa však ešte môže zmeniť v závislosti od vonkajších faktorov, ktoré pozorne monitorujú experti ruského ministerstva obrany.

Bezposádková sonda v hodnote 130 miliónov eur a hmotnosťou 14,6 ton vyštartovala na svoju misiu k marťanskému mesiacu Fobos 9. novembra. Následne jej však zlyhali motory a uviazla na zemskej obežnej dráhe. Rusku ani Európskej vesmírnej agentúre (ESA) sa napriek úsiliu nepodarilo sondu nasmerovať k určenému cieľu.

Väčšinu hmotnosti, približne 12 ton, predstavuje vysokotoxické palivo, podľa vedcov by však úplne alebo z veľkej časti malo zhorieť v atmosfére. Jeden z prístrojov sondy obsahuje tiež 10 kilogramov rádioaktívneho kobaltu-57. Ruskí experti ubezpečujú, že nehrozí žiadne riziko kontaminácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu