Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Obria sonda sa rúti na Zem: Poznáme čas, aj miesto dopadu!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: universetoday.com)

MOSKVA - Ruská vesmírna sonda Fobos-Grunt, ktorej krátko po štarte 9. novembra 2011 zlyhali motory a uviazla na zemskej orbite, sa na základe prepočtov ruských odborníkov zrúti v nasledujúcich dňoch do neobývanej oblasti. Konkrétne by sa tak podľa vesmírnej agentúry Roskosmos malo stať 15. januára okolo 10.18 h SEČ, keď by sonda s hmotnosťou 14,6 tony mala skončiť vo vodách Indického oceánu.

Detaily by mali byť známe až krátko pred dopadom sondy v hodnote 130 miliónov eur. Odborníci predpokladajú, že toxické palivo, ako aj rádioaktívny kobalt na jej palube zhoria pri vstupe do zemskej atmosféry.

Šéf Roskosmosu Vladimir Popovkin v rozhovore pre utorkové vydanie denníka Izvestija uviedol, že zlyhanie sondy mohla zapríčiniť sabotáž.

"Nechcem nikoho obviňovať, ale existujú efektívne spôsoby, ako ovplyvniť vesmírne vozidlá zo Zeme a nemôžeme vylúčiť, že práve toto bolo príčinou zlyhania," vyhlásil.

Podľa jeho slov zostáva nejasné, prečo sa poruchy vo fungovaní sondy objavili, keď bola na opačnej strane Zeme než Rusko a nemohla byť monitorovaná jeho expertmi. Popovkin však zdôraznil, že príčinu zlyhania misie sa zistiť nepodarilo.

Oficiálny odborný posudok o príčinách zlyhania sondy by mal byť známy 26. januára, informoval v Moskve predstaviteľ vyšetrovacej komisie Jurij Koptev.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu