Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Americkí vedci šokujú: Halucinogénne huby z vás urobia lepších ľudí!

Lysohlávky z nás vraj môžu urobiť lepších ľudí
Lysohlávky z nás vraj môžu urobiť lepších ľudí (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Psilocybín alebo "čarovné huby" môžu mať na človeka dlhodobý pozitívny vplyv. Pomáhajú mu byť otvorenejším k svojim pocitom, estetickému cíteniu a majú schopnosť ho dokonca zmeniť k lepšiemu. Aspoň to tvrdia vedci z Univerzity Johna Hopkinsa v americkom Baltimore, ktorí uskutočnili zaujímavý experiment. Jeho cieľom bolo zistiť, či by psilocybín mohol mať uplatnenie v liečbe alkoholizmu a závislosti.

Pokus uskotočnili na 36 dospelých vzdelaných ľuďoch, ktorých priemerný vek bol 46 rokov a ktorí nikdy nevyskúšali drogy. Pod prísnym dohľadom im podávali psilocybín, halucinogénnu látku, pričom ich "trip" trval aj niekoľko hodín. 

Učastníci prieskumu ležali na pohovke a do slúchadiel im púšťali hudbu, pri ktorej sa mali zamerať na svoje vnútro. Odborník im potom pomáhal vyhodnocovať a zapisovať svoje pocity, pričom väčšina testovaných uviedla, že mala transcendetné zážitky. Tretina dobrovoľníkov však prežila aj silné pocity strachu a depresie. Celkovo sa však vplyv psilocybínu ukázal prospešný.

Vedúci tímu Roland Griffiths uviedol, že väčšina účastníkov experimentu sa aj po štrnástich mesiacoch cítila a správala lepšie. Viac ako dva roky po požití drogy cítilo 64 percent účastníkov experimentu aspoň mierny vplyv na pocit pohody a spokojnosti so životom, cítia sa byť kreatívnejší, sebavedomejší, flexibilnejší a optimistickejší. Dve tretiny vďaka hubám vraj prežili jednu z najduchovnejších chvíľ svojho života. 

Podľa odborníkov na drogovú problematiku to netreba však vidieť tak optimisticky. Ľudia závislí na halucinogénoch majú tendenciu k religióznym záujmom, mysticizmu, okultizmu. U predisponovaných osôb sa môžu vyskytnúť aj závažné, hlbšie psychické poruchy v zmysle schizofrénie a schizoidných porúch osobnosti. Halucinogény spúšťajú produktívne poruchy psychiky, pričom je nemožné predvídať emotívny náboj zážitku v zmysle plus či mínus. Uvádza sa na stránke infordrogy.sk.

Najnovšie americké prieskumy ale dokazujú, že psilocybín obsiahnutý v lysohlávkach, dokáže napríklad zahnať úzkosť, ktorú často pociťujú pacienti a pacientky v pokročilých štádiách rakoviny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu