Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Pri nepokojoch v Kirgizsku 17 mŕtvych a stovky zranených

Nepokoje v Kirgizsku
Nepokoje v Kirgizsku

BIŠKEK - Najmenej 17 mŕtvych a stovky zranených si dnes ráno vyžiadali nepokoje v južnom Kirgizsku. Stovky mladých ľudí tam rozbíjali okná, rabovali obchody a zapaľovali autá. V južnej časti krajiny vyhlásili výnimočný stav a zákaz nočného vychádzania, mesto Oš obsadila armáda. Podľa miestnej tlače vyprovokovali nepokoje skupiny mladých iniciované kriminálnymi živlami.

Ohniskom nepokojov je dvestotisícové mesto Oš, kde okrem silných komunít Uzbekov a Kirgizov žijú príslušníci desiatok ďalších národností. Gangy výrastkov vyzbrojených palicami a kameňmi v noci a dnes rozbíjali výkladné skrine a zapaľovali autá. Najmenej 17 mladých ľudí prišlo pri nepokojoch o život, hospitalizovaných bolo vyše 120, podľa niektorých zdrojov dokonca okolo 500 ľudí.

Streľba pokračovala aj dnes predpoludním, nad mestom prelietavali vojenské vrtuľníky. Niekoľko budov v Oši horí, do mesta sa sťahujú ďalšie vojenské oddiely. Podľa agentúry 24.kg sa do nočných nepokojov zapojilo až 3000 ľudí. Centrum mesta je prázdne, obchody sú zatvorené a nefunguje ani mestská doprava. V uliciach hliadkuje ťažká vojenská technika, cesty k predmestským sídliskám blokujú barikády.

Príčiny incidentov nie sú jasné. Miestne úrady tvrdia, že násilie nemá etnické pozadie, stráženie neďalekej hranice s Uzbekistanom však posilnili. Podľa miestnej tlače bola rozbuškou nepokojov hádka v jednom z miestnych nočných klubov, ktorá prerástla v prestrelku medzi skupinami uzbeckej a kirgizskej mládeže. Predsedníčka dočasnej vlády Roza Otunbajevová označila v televíznom prejave zostrenie situácie na juhu krajiny za "lokálny konflikt".

K vážnym nepokojom došlo na juhu Kirgizska už 19. mája, kedy v meste Džalalabadu zahynuli najmenej traja ľudia. Aj tam úrady riešili situáciu vyhlásením výnimočného stavu. Juh Kirgizska je politickým zázemím zvrhnutého prezidenta Kurmanbeka Bakijeva, ktorý sa po aprílovom prevrate uchýlil do Bieloruska. Bývalý prezident podľa niektorých informácií prostredníctvom zločineckých gangov provokuje v Kirgizsku nepokoje a etnické strety.

Kirgizská tlač dnes varuje, že na oficiálnu politiku štátu majú neúnosný vplyv bossovia kriminálneho podsvetia a šedej ekonomiky. V prejave k národu to dnes potvrdila aj dočasná premiérka Roza Otunbajevová. "Po aprílovom prevrate začali v krajine otvorene hospodáriť zločinci, sú aj za súčasnými pogromami v Oši," povedala.

Médiá v Biškeku špekulujú, že dočasné vedenie krajiny uvažuje o povolaní zahraničných mierových síl, pokiaľ vláda neudrží situáciu pod kontrolou. Kirgizský politológ Mars Sarijev dnes pre miestnu agentúru Kabar uviedol, že pravdepodobnosť zásahu síl Organizácie dohody o kolektívnej bezpečnosti (ODKB), vojenského zväzku združujúceho Rusko so šiestimi štátmi bývalého ZSSR, veľmi rýchlo stúpa.

V uzbeckom Taškente, ktorý leží len 300 kilometrov západne od nepokojného mesta Oš, dnes rokujú šéfovia šiestich stredoázijských štátov na summite Organizácie krajín šanghajskej spolupráce. Medzi účastníkmi konferencie sú aj vysokí predstavitelia štyroch zo šiestich členských štátov ODKB, vrátane ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu