Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Clegg pred voľbami obvinil Camerona z arogancie

NIck Clegg tri dni pred voľbami obvinil D. Camerona z arogancie
NIck Clegg tri dni pred voľbami obvinil D. Camerona z arogancie

LONDÝN - Necelé tri dni pred britskými voľbami sú šance hlavných strán stále bezprecedentne vyrovnané. Zdalo sa, že niekoľko prieskumov cez víkend potvrdzovalo vzostup konzervatívcov, ale dnes ďalšie ankety ukazujú len malý náskok konzervatívcov a vyrovnaný parlament bez jasného víťaza.

Niektoré prieskumy dávali cez víkend toryom až 38 percent hlasov a iné vládnym labouristom iba 23 percent. Povzbudení konzervatívci začali zdôrazňovať, že dynamika kampane je na ich strane a ich predák David Cameron začal v novinových rozhovoroch hovoriť o prvých krokoch, ktoré urobí po príchode do premiérskeho sídla na Downing Street.

Dnes uverejnená anketa sa ale opäť vrátila k situácii posledných týždňov, teda k malému náskoku konzervatívcov pred labouristami a liberálnymi demokratmi, to všetko v rámci štatistickej chyby. Prieskum ICM pre denník The Guardian dáva konzervatívcom 33 percent hlasov a o päť percent menej liberálnym demokratom a labouristom. Anketa inštitútu YouGov v denníku The Sun vykazuje 34 percent pre toryov, 29 pre liberálnych demokratov a 28 percent pre labouristov.

Podľa týchto výsledkov sa zdá, že preferencie labouristov neovplyvnilo extempore premiéra Gordona Browna, ktorý minulý týždeň v súkromnom rozhovore urazil voličku, s ktorou sa predtým bavil. Rovnako sa ukazuje, že voliči sú síce unavení 13 rokmi labouristickej vlády, ale toryovia ich zatiaľ nepresvedčili.

Sú to určite najzaujímavejšie voľby za posledných 50 rokov, komentoval bezprecedentne vyrovnanú situáciu Charlie Beckett z Londýnskej ekonomickej školy (LSE). Mnoho ľudí nie je stále rozhodnutých, podľa prieskumov ešte štyria z desiatich voličov môžu zmeniť názor.

Predáci hlavných strán sa preto v záverečnej fáze kampane vo frenetickom tempe zameriavajú na najviac vyrovnané okrsky, ktoré rozhodnú o osude volieb. Začína dochádzať aj na osobné útoky. Gordon Brown prirovnal predáka liberálnych demokratov Nicka Clegga k televíznemu moderátorovi. Clegg dodal, že to len potvrdzuje zúfalý stav labouristov. On sám dnes obvinil Camerona z "neuveriteľnej arogancie," s akou očakáva volebné výsledky.

Vzhľadom k jednokolovému väčšinovému systému sa zdá, že žiadna zo strán nezíska v parlamente absolútnu väčšinu kresiel potrebnú na zostavenie vlády. Mohlo by sa tiež stať, že labouristi môžu mať najviac poslaneckých mandátov, aj keď skončia tretí podľa počtu hlasov.

V Británii sa tak horúčkovito špekuluje, čo sa vlastne bude po voľbách diať. Jasné je zrejme len to, že toryovia získajú najviac hlasov, napísal denník The Independent. "Inak je všetko neisté a v pohybe."

Isté je len to, že v parlamente sa 650 poslancami je na vytvorenie vlády potrebná väčšina - aspon 326 poslancov. Ak ju nikto nezíska, má podľa konvencie - Británia nemá písanú ústavu - právo na prvý pokus o zostavenie vlády úradujúci premiér. V tomto prípade by sa Brown asi pokúsil zostaviť nejakú alianciu s liberálnymi demokratmi.

Sebavedomý David Cameron ale cez víkend vyhlásil, že by sa touto konvenciou nemusel riadiť a vyhlásil by víťazstvo, aj keby nezískal rozhodujúcu väčšinu mandátov. Rovnako tak konzervatívci dali najavo, že by sa v prípade, že by im k nadpolovičnej väčšine chýbalo len pár kresiel, nesnažili dohodnúť s liberálnymi demokratmi, ale s niekoľkými severoírskymi unionistami. Po zverejnení dnešných prieskumov však zdroje v Konzervatívnej strane od tohto zámeru ustupujú.

Všeobecne sa tiež vie, že liberálny demokrat Clegg by s Brownom len ťažko spolupracoval, a preto sa špekuluje aj o tom, že by labouristi mohli Browna zvrhnúť a pokúsiť sa o zostavenie koalície s niekým iným v čele. Najčastejšie sa hovorí o ministrovi vnútra Alanovi Johnsonovi a ministrovi zahraničia Davidovi Milibandovi.

Zástupcovia všetkých troch strán sa zhodujú v tom, že bude záležať na konkrétnych číslach, ktoré umožnia niekoľko kombinácií. Ak bude konzervatívcom chýbať veľa kresiel k väčšine, budú sa musieť dohodnúť s liberálnymi demokratmi. Ak k nej nebudú mať ďaleko, môžu zostaviť menšinovú vládu a staviť na to, že opozícia nebude chcieť hneď riskovať ďalšie voľby.

Rovnako tak labouristi môžu mať šancu, to však iba v prípade, že skončia druhí v počte hlasov a prví alebo druhí podľa mandátov. Z hry by ich vyradilo, keby skončili až tretí podľa počtu hlasov.

Experti sa ale zhodujú, že medzi najrôznejšími variantmi hlasov a mandátov sú "šedé zóny". Tieto nejasné situácie by mohli vtiahnuť do kontroverzie aj kráľovnú, ktorá bude musieť nového premiéra vymenovať.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu