Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ukrajinská prokuratúra začala vyšetrovať bitku v parlamente

Bitka v ukrajinskom parlamente
Bitka v ukrajinskom parlamente

KYJEV - Prokurátori otvorili prípad bitky, ktorá vypukla tento týždeň v ukrajinskom parlamente pri rokovaní o dohode o predĺžení ruskej prítomnosti na Kryme.

"Kyjevskí prokurátori začali vyšetrovanie chuligánstva, ktorého sa dopustila časť poslancov vo Verchovnej rade," uviedol vo štvrtok ich hovorca v ukrajinskej metropole. Počas utorkového chaotického zasadania parlamentu padali údery, lietali vajíčka a vybuchovali dymovnice.

Poslanci v roztrieštenom parlamente v utorok rokovali o kontroverznej dohode, na základe ktorej Kyjev dostane ruský zemný plyn o tretinu lacnejšie a na oplátku môžu ruské námorné sily zostať na krymskej čiernomorskej základni minimálne ďalších 25 rokov po skončení súčasného prenájmu. Ten mal vypršať v roku 2017. Dohodu sa podarilo schváliť napriek tomu, že sa opozícia snažila ratifikácii všemožne zabrániť.

Opozícia hlasovanie odsúdila ako porušenie ukrajinskej suverenity a zapredania národných záujmov Rusku. Pred parlamentom proti dohode protestovali tisíce prívržencov bývalej prozápadnej vlády. Súčasná proruská vláda na čele v novým prezidentom Viktorom Janukovyčom zorganizovala kontrademonštráciu, na ktorej jej stúpenci niesli transparenty s heslami ako Ukrajina a Rusko: strategickí partneri.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu