Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vzťahy Slovenska a Maďarska nebudú pre Orbána prioritou

Viktor Orbán
Viktor Orbán

BRATISLAVA - Riešenie slovensko-maďarských vzťahov zrejme nebude prvou témou, ktorou sa bude zaoberať budúca maďarská vláda. Povedali to dnes oslovení analytici.

Predpokladajú, že prvé aktivity budú skôr zamerané na ekonomické reformy, ktoré štát podľa nich potrebuje. V maďarských parlamentných voľbách drvivo zvíťazil konzervatívny Fidesz, po víkendovom druhom kole si zabezpečil ústavnú väčšinu. Slovenskí politici zatiaľ na výsledky volieb nereagovali.

Nová maďarská vláda by mohla byť podľa odborníkov známa do mesiaca, čo bude len pár dní pred júnovými parlamentnými voľbami na Slovensku. Fidesz bude mať podľa výsledkov druhého kola volieb v budúcom maďarskom parlamente dvojtretinovú väčšinu. Debakel utrpeli vládnuci socialisti, ktorí získali 59 kresiel, čo je takmer o 130 menej ako mali doteraz. Do parlamentu sa dostali aj zástupcovia krajne pravicového Hnutia za lepšie Maďarsko (Jobbik) a menšia ekologická strana Je možná iná politika.

Riešenie problematických vzťahov však zrejme nebudú témou číslo jedna, povedal politológ Michal Horský. "Maďarsko-slovenské otázky v Budapešti chápu ako širšiu súčasť postavenia Maďarstva v Karpatskej kotline. (...) Nič špeciálne na Slovensko nie zamerané," povedal Horský.

Pod víťazstvo Fideszu sa podpísali najmä ekonomické problémy a vysoká miera korupcie v krajine, poznamenal ďalší politológ László Öllös z Fórum inštitútu pre výskum menšín. Dodal, že otázkou bude, či reformy, na ktoré sa Orbán chystá, budú dostatočné a odborne správne.

Parlamentná väčšina uvoľnila Orbánovi ruky aj pre zmenu ústavy. "Fidesz bude aktívny, v tom som si istý. Konkrétne ako, to neviem," tvrdil Öllös. Podľa Horského bude musieť myslieť najskôr na reformy, potom na národné témy.

Slovenské médiá pripomenuli, že budúci maďarský premiér si bude musieť uvedomiť, že absolútna moc prináša aj zodpovednosť za všetky skutky. "Už nebude môcť obviňovať svojich politických rivalov z ničnerobenia. (...) Pre Orbána teda od mája platí staré známe príslovie, čo si si navaril, to si aj zjedz," píšu v komentári Hospodárske noviny. "Orbán si toto bremeno sám pýtal," doplnila Pravda.

Na výsledky volieb zatiaľ nereagovali slovenskí politici. "Premiér Robert Fico sa k voľbám vyjadrí možno po skončení rokovania vlády," povedal riaditeľ tlačového odboru Úradu vlády Branislav Ondruš. Podpredsedníčka SNS Anna Belousovová potvrdila, že strana bude na voľby reagovať v utorok na tlačovej konferencii pred schôdzou parlamentu.

Víťazný Fidesz v minulosti viackrát kritizovali slovenskí politici. Ostro reagovali napríklad na snahu posilňovať vzťahy Budapešti s maďarskými menšinami v okolitých krajinách. Bratislava to označovala za zasahovanie do svojich záležitostí. Nevôľu vzbudil aj výrok, že po voľbách chce Orbán rokovať najprv s maďarskou menšinou a až potom so slovenskou vládou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu