Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

MIMORIADNY ONLINE Vláda Hamasu tvrdí, že počet mŕtvych vo vojne v Pásme Gazy dosiahol 20-tisíc

Škody po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy v Rafahu. Zobraziť galériu (5)
Škody po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy v Rafahu. (Zdroj: TASR/AP Photo/Hatem Ali)

NEW YORK - Hlasovanie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) o rezolúcii ku konfliktu v palestínskej Pásme Gazy sa presúva z utorka na stredu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na tri diplomatické zdroje, podľa ktorých sa členské štáty stále dohadujú na znení dokumentu.

Naživo z Gazy

Sme vo vojne s Hamasom, nie s civilistami v Gaze, tvrdí izraelská armáda:

Sme vo vojne s Hamasom, nie s civilistami v Gaze, tvrdí izraelská armáda (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:41 Toto nie sú prvé zábery Ukrajincov bojujúcich za Izrael v Gaze, ktoré sme videli.

21:03 Mohammed Nazzal, člen politického byra Hamasu, pre Al-Džazíru: "Izrael prosí Katar a Egypt, aby zastavili vojnu."

20:02 Hlasovanie Bezpečnostnej rady OSN o rezolúcii žiadajúcej prímerie v konflikte medzi Izraelom a hnutím Hamas, naplánované na stredu, opätovne odložili. Členské krajiny sa dostali do sporu v súvislosti s formuláciou. Informuje agentúra AFP.

19:32 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu vyjadril nádej, že Spojené štáty budú môcť podporiť novú rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN o konflikte v Pásme Gazy zahŕňajúcu prísun humanitárnej pomoci. Informujú agentúry AFP a DPA.

19:09 Izraelský minister zahraničných vecí Eli Kohen podporil plán urýchlenia humanitárnej pomoci pre Pásmo Gazy jej posielaním cez Cyprus. Urobil tak v stredu počas svojej návštevy ostrova, Informuje o tom agentúra AFP.

18:54 IDF odhalili doteraz najväčší tunel Hamasu – len 400 metrov od humanitárneho prechodu Erez. Tento tunel využilo Hamas na začatie smrtiaceho útoku a zničenie prechodu, životne dôležitej cesty pre obyvateľov Gazy, ktorí dochádzajú do Izraela za obživou.

18:13 Na viac ako 20.000 vystúpil počet obetí v Pásme Gazy, kde pokračuje izraelská vojenská operácia s cieľom zlikvidovať islamistické hnutie Hamas, oznámili dnes podľa stanice BBC a agentúry AFP úrady a médiá ovládané Hamásom. Údaje nemožno nezávisle overiť. Medzi mŕtvymi je údajne 8000 detí a 6200 žien. Zranenia utrpelo 52.600 Palestínčanov.

17:35 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stredu vyhlásil, že v Pásme Gazy nenastane prímerie, kým nebude zničené hnutie Hamas. Izrael bude podľa jeho slov pokračovať v bojoch. Informuje  agentúra AFP.

17:23 Vodca jemenských povstalcov podporovaných Iránom Abd al-Malik al-Húsí v stredu vyzval krajiny, aby sa nezapájali do novej mnohonárodnej operácie pod vedením USA, ktorá má zaistiť bezpečnosť v Červenom mori. Označil ju za krok, ktorý zmení oblasť na bojisko. Informuje o tom tlačová agentúra DPA.

16:43 Malajzia zakázala izraelským lodiam kotviť v ich prístavoch a prechádzať ich vodami.

15:42 Na severe Jemenu kontrolovanom Húsími sa začala všeobecná mobilizácia s cieľom poslať bojovníkov do pásma Gazy, informoval politický úrad hnutia Ansar Allah.

14:17 Terorista Hamasu vyzbrojený RPG v Khan Yunis. V reakcii na hrozbu zasiahlo lietadlo IAF a zlikvidovalo teroristu.

11:09 Vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Ismáíl Haníja, ktorý žije v Katare, pricestoval v stredu do Káhiry na rokovania o prímerí vo vojne v Pásme Gazy a o výmene väzňov. Ako s odvolaním sa na vyhlásenie Hamasu informovala agentúra AFP, Haníja pricestoval "do egyptského hlavného mesta Káhira, aby rokoval s egyptskými predstaviteľmi o vývoji sionistickej (izraelskej) agresie v Pásme Gazy a ďalších záležitostiach".

10:44 Rodiny rukojemníkov zavlečených do Pásma Gazy palestínskymi komandami sa od soboty striedajú pred vchodom do areálu ministerstva obrany v Tel Avive a raz za hodinu doň zablokujú vstup na symbolických 240 sekúnd. Počas tohto času - štyroch minút - zástupca rodiny niektorého z rukojemníkov rozpráva o svojom zadržiavanom príbuznom.

9:50 Šéf palestínskeho militantného hnutia Hamas v Pásme Gazy Jahjá Sinwár údajne len o vlások unikol izraelskej armáde, informuje TASR podľa stredajšej správy agentúry DPA.

9:04 Izrael ponúkol Hamasu týždenné prímerie výmenou za prepustenie 40 izraelských rukojemníkov.

7:10 Izraelská armáda v utorok tvrdila, že získala "operatívnu kontrolu" nad táborom Džabalíja, baštou palestínskeho militantného hnutia Hamas na severe Pásma Gazy. S odvolaním sa na tlačovú správu armády o tom informovala agentúra DPA, píše TASR.

6:12 Radikálna skupina Palestínsky islamský džihád na sociálnej sieti Telegram zverejnila videozáznam dvoch zadržiavaných izraelských mužov, ktorí prosí o prepustenie. Uviedli to zahraničné agentúry a stanice Al-Džazíra. Od útokov radikálneho palestínskeho hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra drží podľa agentúry Reuters islamistické organizácie v Pásme Gazy proti ich vôli naďalej 137 rukojemníkov.

6:11 Nemecké ministerstvo zahraničných vecí si v utorok predvolalo iránskeho chargé d’affairs v súvislosti s vlaňajším pokusom o podpálenie synagógy, o ktorom nemecký súd zistil, že bol plánovaný s pomocou iránskych úradov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Hlasovanie opäť odložili

 O rezolúcii sa malo pôvodne hlasovať už v pondelok, ale na žiadosť Spojených arabských emirátov (SAE) bolo hlasovanie odročené. Podľa diplomatických zdrojov došlo k odkladu niekoľkokrát aj počas utorka. Návrh dokumentu, ktorý pôvodne predložili SAE, vyzýval na "okamžité a trvalé zastavenie nepriateľských akcií, aby sa umožnil bezpečný a neobmedzený prístup humanitárnej pomoci" do Pásma Gazy. Nemenovaní diplomati v utorok uviedli, že teraz sa rokuje o upravenej verzii rezolúcie, ktorá je menej priama a žiada "urýchlené prerušenie nepriateľských akcií s cieľom umožniť bezpečný a neobmedzený prístup humanitárnej pomoci" do Pásma Gazy a vyzýva tiež na "urýchlené kroky na dosiahnutie trvalého zastavenia" bojov.

Ani v tomto návrhu sa však priamo nespomína hnutie Hamas, proti čomu predtým namietali Izrael a Spojené štáty, stály člen BR OSN s právom veta. Rezolúcia namiesto toho "dôrazne odsudzuje všetky nerozlišujúce útoky proti civilistov a civilným objektom...a všetky teroristické činy". V texte tiež zaznievajú výzvy na "okamžité a bezpodmienečné prepustenie všetkých rukojemníkov". Od všetkých strán konfliktu sa tiež požaduje, aby umožnili distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy. Šéf OSN António Guterres by mal podľa rezolúcie zaviesť systém monitorovania tejto pomoci. Izrael, ktorého podporujú USA - stály člen BR OSN s právom veta -, predtým vyjadril nesúhlas so znením dokumentu, ktorý vyzýva na prímerie.

Izraelský prezident Jicchak Herzog
Zobraziť galériu (5)
Izraelský prezident Jicchak Herzog  (Zdroj: TASR/AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File))

Izraelský prezident Jicchak Herzog v utorok signalizoval, že jeho krajina je pripravená na ďalšiu humanitárnu prestávku a humanitárnu pomoc, čo by umožnilo prepustenie rukojemníkov. Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Mathew Miller tiež vyhlásil, že Washington by "privítal rezolúciu, ktorá plne podporuje riešenie humanitárnych potrieb ľudí v Gaze". "Ale... na detailoch (rezolúcie) veľmi záleží," pokračoval Miller. Bezpečnostná rada čelí medzinárodnej kritike, pretože od začiatku vojny vojny v Gaze prijala vo veci len jednu rezolúciu, ktorú schválilo všetkých 15 stálych aj nestálych členov rady. Rada predtým odmietla päť iných návrhov vrátane dvoch, ktoré vetovali USA.

Viac o téme: VojnaIzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu