Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNY ONLINE Izrael chce zámerne vyhladovať civilistov v Gaze: Pri útokoch na tábor Džabálija zomrelo 90 Palestínčanov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Adel Hana)

GAZA - Pri izraelských útokoch na utečenecký tábor Džabálija v severnej časti Pásma Gazy v nedeľu zomrelo 90 Palestínčanov. Z viacerých ďalších miest sú hlásené ďalšie desiatky mŕtvych, uviedla dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva v Gaze, ktoré je pod kontrolou radikálneho hnutia Hamas. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Gazy

Porušenia rezolúcie OSN č. 1701 zo strany Hizballáhu spôsobili jej faktickú neplatnosť

Porušenia rezolúcie OSN č. 1701 zo strany Hizballáhu spôsobili jej faktickú neplatnosť (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

22:01 Prvé komerčné kamióny od vypuknutia vojny medzi Izraelom a hnutím Hamas pred vyše dvoma mesiacmi vošli do Pásma Gazy a pripojili sa tak k dodávkam pomoci organizovaným OSN. V pondelok to oznámili Spojené štáty.

21:45 Tanky IDF zaútočili na sýrsku vojenskú pozíciu po páde rakiet v Izraeli.

20:54 Tri rakety spadli na Golanské výšiny po vypálení zo Sýrie, informovali izraelské médiá v pondelok večer.

19:10 Americký minister obrany Lloyd Austin v pondelok na návšteve Izraela vyhlásil, že Spojené štáty budú ďalej vyzbrojovať Izrael v jeho vojne proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas. Zároveň vyzval na viac humanitárnej pomoci pre Palestínčanov v zničenom Pásme Gazy. Varoval tiež Irán, aby prestal podporovať jemenských povstalcov húsíov, ktorí útočia na lode v Červenom mori.

19:05 Predstaviteľ Hamasu opakuje, že až do konca vojny v Gaze nebude žiaden z rukojemníkov prepustený.

18:26 Hamas zverejnil v pondelok večer na svojom kanáli Telegram video, na ktorom sú traja starší mužskí izraelskí rukojemníci, ktorí sú stále v zajatí. Vo videu rukojemníci prosia o pomoc Izrael pri zabezpečení ich prepustenia.

18:00 Riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns sa v pondelok vo Varšave stretol so šéfom izraelskej tajnej služby Mosad Davidom Barneom a katarským premiérom Muhammadom bin Abdarrahmánom Sáním. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním na nemenovaného amerického predstaviteľa.

17:07 IDF zverejnila v pondelok večer mená ďalších dvoch izraelských vojakov zabitých v bojoch v Gaze.

16:00 Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v pondelok kritizoval izraelskú armádu za to, že pri vojenskej operácii v Pásme Gazy nedostatočne rozlišuje svoje ciele. Zároveň vyzval na humanitárne prímerie."Veriaci, traja izraelskí rukojemníci a stovky ďalších civilistov zahynuli počas najnovších vojenských operácii... To sa musí skončiť. Humanitárna prestávka je naliehavo potrebná," napísal Borrell v príspevku na sociálnej sieti.

Josep Borell,
Zobraziť galériu (3)
Josep Borell,  (Zdroj: SITA)

15:05 Prvýkrát od začiatku vojny medzi Izraelom a Hamasom smeruje do Pásma Gazy loď prevážajúca humanitárnu pomoc pre tamojšie civilné obyvateľstvo. Plavidlo britského námorníctva sa vydalo na plavbu z Cypru, informovala v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie cyperskej vlády.

14:31 Zástupcovia izraelskej vlády dali podľa informácií tamojších médií "zelenú" šéfovi izraelskej tajnej služby Mosad, aby rokoval o prepustení ďalších izraelských rukojemníkov, ktorých zadržiava militantné hnutie Hamas.David Barnea tak môže začať pracovať na novej dohode, ktorá by viedla k prepusteniu ďalších osôb zadržiavaných militantmi v Pásme Gazy od útoku na Izrael zo 7. októbra, uviedla stanica Channel 12.

13:00 Izrael bombardoval pohreb v Libanone. Počas pohrebu vojaka Hizballáhu v južnom Libanone bombardovalo izraelské bezpilotné lietadlo neďaleko civilný dom.

12:00 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok navštívi Budapešť pri príležitosti stého výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi Tureckom a Maďarskom. S premiérom Viktorom Orbánom bude Erdogan určite hovoriť o ratifikácii vstupu Švédska do NATO, avšak o situácii v Pásme Gazy zrejme nie, zaznelo v komerčnom spravodajskom rozhlase InfoRádió, informuje spravodajca v Budapešti.

11:51 Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) bude v pondelok hlasovať o novej rezolúcii, ktorá vyzýva na okamžité a trvalé ukončenie bojov v Pásme Gazy. Informuje správa agentúry AFP.

11:15 Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) obvinila izraelskú vládu zo zámeru úmyselne vyhladovať civilistov v Pásme Gazy. Podľa HRW má ísť o súčasť plánu prebiehajúcej izraelskej ofenzívy proti militantom z hnutia Hamas. Izraelská vláda tieto tvrdenia poprela, informuje správa agentúry AFP.

10:05 Desiatky vysídlených Palestínčanov sa tlačia, aby si naplnili svoje hrnce jedlom, keďže izraelská agresia a potravinová kríza v Gaze pokračuje.

9:34 Izraelské sily zbúrali dom patriaci Palestínčanovi Ahmedovi Zeinovi al-Dínovi medzi Akrabou a Majdal Bani Fadel, južne od Nábulusu.

9:00 Izraelské okupačné sily zastrelili a zranili 15-ročné dieťa počas razie v tábore Al-Fara’a.

8:26 Prvýkrát po desiatich rokoch sa v pondelok v Iraku konajú voľby do zastupiteľstiev 15 z 19 provincií. Očakáva sa, že svoje pozície vo vládnucich zložkách posilnia najmä vplyvné šiitské proiránske politické formácie, informovala agentúra AFP. Tri provincie, kde sa voľby nekonajú, sú kurdské a fungujú v rámci samostatného autonómneho systému.

8:15 Po izraelskom nálete zameranom na budovu rodiny Alwan nad hlavami jej obyvateľov v Jabalii hlásia nový masaker a mnoho civilných obetí.

7:52 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) kritizovala Izrael za zničenie nemocnice na severe Pásma Gazy. WHO je "zhrozená" deštrukciou nemocnice Kamala Adwana, ktorá viedla k smrti najmenej ôsmich jej pacientov, napísal v nedeľu večer na platforme X generálny riaditeľ organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus. Informuje správa agentúry DPA. Pacienti, medzi ktorými bolo aj deväťročné dieťa, zomreli v dôsledku nedostatočnej zdravotnej starostlivosti, dodal Tedros. 

7:35 IDF objavila na severe Gazy najväčší dlhý (4 km) a najhlbší (50 metrov pod zemou) tunel Hamasu. Dá sa použiť na prepravu vozidiel.

7:00 Bombardovanie v Gaze.

6:25 Izraelské obvinenie zo znásilnenia voči bojovníkom odporu je odrazom toho, čo sa v skutočnosti deje v Izraeli. Každé obvinenie je priznanie.

6:00 Izraelský prechod Kerom Šalom sa prvýkrát od 7. októbra, keď sa začal konflikt medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas, otvoril pre prejazd nákladných vozidiel s humanitárnou pomocou do Pásma Gaza. Povedal to podľa agentúry Reuters hovorca izraelskej vlády, ktorá otvorenie priechodu schválila tento týždeň. 

Raketový útok na dom v Gaze

Raketový útok na dom v Gaze patriaci rodine jedného z vedúcich činiteľov Islamského džihádu si vyžiadal 24 životov, údery na utečenecký tábor Dajr Balah v strednej časti Gazy 12 a ďalšie štyri útoky v meste Rafáh na juhu úzkeho pobrežného pásma, v ktorom vo veľmi zložitých podmienkach žije na 2,3 milióna Palestínčanov.

Izraelská armáda, ktorá tvrdí, že sa snaží vyhnúť civilným obetiam, uviedla, že pri nálete na Chán Júnis zabila sedem ozbrojencov. Podľa Palestínčanov v tomto meste pri zásahu jednej z nemocníc zahynulo tiež 13-ročné dievča, ktoré pred niekoľkými týždňami kvôli vojne prišlo o oboch rodičov, dvoch súrodencov a jednu nohu, kvôli čomu bola v zdravotníckom zariadení.

Zomrelo už zhruba 19-tisíc ľudí

Počas vojny medzi Izraelom a Hamasom v Gaze doteraz zomrelo zhruba 19.000 ľudí, väčšinou civilistov. Veľká väčšina obyvateľov pobrežného pása, ktorý je menší ako Praha, musela opustiť svoje domovy.

Izrael rozsiahlu vojenskú operáciu začal v reakcii na útok palestínskych ozbrojencov zo 7. októbra, pri ktorom na jeho území zahynulo zhruba 1200 ľudí, väčšinou civilistov. Ďalších 240 radikálov odvlieklo do Gazy. Stále ich zadržiavajú okolo 130, Izrael sa ale domnieva, že asi 20 už je po smrti.

Minulý týždeň Tel Aviv uviedol, že jeho armáda v Gaze omylom zastrelila troch izraelských rukojemníkov, hoci mávali bielou vlajkou. Server BBC News teraz informoval o tom, že armáda na múre domu, kde sa muži skrývali, neskôr našla nápisy v hebrejčine "SOS" a "pomoc, troch rukojemníkov" napísané za pomoci zvyškov jedla na kuse látky.

Viac o téme: VojnaIzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu