Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

MIMORIADNY ONLINE Ukrajina zaútočila na Krym: Rusi prišlo o loď, Kremeľ reaguje!

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Deň po tom, čo Rusko oznámilo ovládnutie malého, ale kľúčového mesta Marjinka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj pripustil, že jeho vojaci sa zväčša odtiaľ stiahli. Informujú o tom tlačové agentúry DPA a AFP. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 670

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 670 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:56 29-ročný policajný poručík Ihor Misyunya bol dnes zabitý v dôsledku ruského ostreľovania železničnej stanice Cherson neskoro 26. decembra. Po Ihorovi zostala manželka a dve deti.

21:55 Dve ruské plavidlá opustili Feodosiu niekoľko hodín po tom, čo ukrajinské sily zaútočili na prístav na Kryme okupovanom Ruskom, RFE/RL's Crimea.Realities informovali 26. decembra.

21:31 Najmenej jedného mŕtveho a štyroch zranených si v utorok večer vyžiadalo ruské bombardovanie železničnej stanice v juhoukrajinskom meste Cherson. Oznámil to ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko, informuje agentúra AFP.

21:13 Zelenskyj: "Rusi zasiahli chersonskú železničnú stanicu. Evakuačný vlak, všetky služby na mieste, počet obetí je stanovený."

20:40 Ruské sily zaútočili na železničnú stanicu plnú ľudí v Chersone neskoro 26. decembra, pričom zabili najmenej jedného človeka a zranili štyroch ďalších, informovali ukrajinskí predstavitelia.

20:10 Nova Poshta, najväčšia ukrajinská súkromná doručovacia spoločnosť a domáca analógia FedEx alebo DHL, chce dobyť Európu.

19:53 Známy ukrajinský aktivista Serhii Sternenko 26. decembra uviedol, že súd v Odese uzavrel proti nemu prípad za smrť muža, ktorý ho v roku 2018 napadol.

19:20 Deň po tom, čo Rusko oznámilo ovládnutie malého, ale kľúčového mesta Marjinka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj pripustil, že jeho vojaci sa zväčša odtiaľ stiahli. Informujú o tom tlačové agentúry DPA a AFP. Zalužnyj povedal v utorok novinárom v Kyjeve, že nové obranné línie boli vybudované na okrajoch Marjinky alebo na niektorých miestach až mimo nej. Generál dodal, že Marjinka je do veľkej miery zničená a opustená, ale stále má strategický význam. Marjinka sa nachádza len necelých 30 kilometrov juhozápadne od dôležitého mesta Doneck, ktoré je pod kontrolou Rusov.

19:07 Jeden útok sa zameral na dedinu Mykilske, guvernér Chersonskej oblasti Oleksandr Prokudin povedal 26. decembra. Pod troskami jednej budovy záchranári našli telo 71-ročného muža.

18:43 Valerij Zalužnyj, vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl, 26. decembra uviedol, že ukrajinské jednotky zostávajú v severnej časti mesta Marinka v Doneckej oblasti. Po ruskom tvrdení, že mesto dobylo 25. decembra, Zalužnyi povedal, že ukrajinské jednotky boli nútené ustúpiť na predmestie Marinky a na niektorých miestach si vybudovali pozície mimo mesta.

18:23 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ predstavil dva nové zákony, ktoré majú uľahčiť povolávanie nových vojakov na front. Tých Ukrajina naliehavo potrebuje v bojoch proti Rusku. Informuje o tom tlačová agentúra DPA.

17:40 Snaha Ukrajiny izolovať ruskú ekonomiku prostredníctvom zoznamu „Medzinárodných sponzorov vojny“ a prístupu „mäkkých sankcií“ núti niektorých odísť z Ruska, ale kritici volajú po centralizovanejšej politike. 

17:12 Valerij Zalužnyi, vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl, 26. decembra uviedol, že armáda nepredložila formálnu žiadosť o mobilizáciu 500 000 ľudí. 25. decembra David Arakhamia, šéf frakcie Sluha ľudu prezidenta Volodymyra Zelenského v parlamente, povedal, že vojenské velenie predložilo vláde žiadosť o mobilizáciu 500 000 brancov.

16:41 Reportér Kyiv Independent Francis Farrell sa 26. decembra zúčastnil na brífingu generála Valerija Zalužného, vrchného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny. Diskutoval o nedávnom návrhu zákona o mobilizácii brancov.

16:23 Ruskí bojovníci používajú na Ukrajine puškohľady západnej výroby. Lovecké puškohľady vyrábané západnými spoločnosťami končia v rukách ruských bojovníkov na Ukrajine, informovalo 26. decembra nezávislé ruské médium Important Stories. Ruské zbrojárske spoločnosti kupujú mieridlá od západných spoločností vrátane americko-japonského Leupoldu. firma Nightforce, americko-čínska spoločnosť Holosun a rakúsky Swarovski Optik, podľa vyšetrovania.

15:50 „Napriek všetkému sa Ukrajinci držia pevne – pokračujú v nakupovaní, darovaní ozbrojeným silám, zariaďovaní si životov a plánovanie sa im vracia do života,“ povedal Oleksandr Yampolskyi z Deloitte Ukraine pre Kyjev Independent.

15:25 Valerij Zalužnyi: "Mesto Maryinka už neexistuje. Ukrajinské jednotky sa stiahli zo západného okraja mesta: na niektorých miestach sa usadili v okolí Maryinky a na iných o niečo ďalej."

15:08 Novoročná epizóda relácie „Rusi neopúšťajú svoje vlastné“.

14:29 Minister obrany Spojeného kráľovstva Grant Shapps 26. decembra povedal, že nedávny útok Ukrajiny na ruskú loď v Čiernom mori dokazuje, že vo vojne nie je patová situácia. „Toto posledné zničenie námorníctva (ruského diktátora Vladimira) Putina ukazuje, že tí, ktorí veria, že ukrajinská vojna je patová, sa mýlia,“ napísal Shapps na X. „Nevšimli si, že za posledné 4 mesiace 20 % ruských černochov Námorná flotila bola zničená."

13:40 Rusko za štyri mesiace stratilo 20 % svojej čiernomorskej flotily, uviedol britský minister obrany Grant Shapps. Poznamenal, že "dominancia Ruska v Čiernom mori je teraz spochybnená."

13:25 Kremeľský spevák Šaman sa stal Putinovým zverencom v prezidentských voľbách. Umelec zverejnil na svojom kanáli Telegram video, na ktorom je vidieť, ako podpisuje žiadosť Ústrednej volebnej komisii, že súhlasí s tým, že sa stane Putinovým splnomocnencom.

13:00 Ukrajinské letectvo pri útoku na loď vo Feodosii nestratilo žiadne lietadlo, úder uskutočnili riadené strely Storm Shadow/SCALP. Uviedol to hovorca letectva Ignat.

12:30 Ruské ozbrojené sily tento rok úspešne potlačili ukrajinskú protiofenzívu a teraz postupujú na všetkých frontoch, uviedol podľa agentúry TASS ruský minister obrany Sergej Šojgu. Tvrdenie ruskej armády nemožno bezprostredne overiť, Kyjev sa k nemu zatiaľ nevyjadril.

12:12 Objavili sa zábery z momentu príletu na ruskú veľkú pristávaciu loď „Novočerkassk“.

11:50 Kamióny čakajúce na vstup na Ukrajinu na hraničnom priechode v juhovýchodnom Poľsku musia stále stáť v dlhých radoch, keďže protest poľských autodopravcov pokračuje. Informuje správa agentúry PAP.

11:40 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 26. decembru podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

11:18 Výbuch vo Feodosii pri zásahu pristávacieho boxu "Novocherkassk" mal takú silu, že tlaková vlna odhodila vývesné štíty, poškodila budovy, ako aj dvere a okná. Ruskí propagandisti sa medzitým naďalej tvária, akoby sa nič nestalo.

11:00 Väznený ruský opozičník Alexej Navalnyj dnes na sociálnej sieti X uistil svojich podporovateľov, že je v poriadku, a potvrdil, že ho ruské úrady presunuli do trestaneckej kolónie za polárnym kruhom. O jednom z najväčších ruských kritikov Kremľa nemali jeho spolupracovníci správy od začiatku decembra, v pondelok sa im však podarilo spojiť cez Navalného právnika.

10:21 Rusmi okupovaný prístav Feodosia na Kryme dnes ráno utrpel sériu výbuchov, vrátane jednej masívnej detonácie.

9:45 Rusko na Vianoce podniklo bezpilotný útok proti južnej Ukrajine. Protivzdušná obrana zostrelila 13 z 19 vypustených dronov. Údajne boli zasiahnuté dve miesta.

9:00 Na Kryme zhorela pristávacia loď „Novocherkassk“. Ruské ministerstvo obrany priznalo, že ich pristávacia loď bola „poškodená“. Píšu, že údajne odrazila úder vzdušných riadených striel AFU. A dokonca zostrelili ukrajinské lietadlá.

8:34 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v pondelok večer oznámil, že Rusko dokončilo prevoz svojich taktických jadrových zbraní do jeho krajiny. Tento zámer pritom znepokojil okolité krajiny vrátane susedného Poľska, informuje správa agentúry AP. Lukašenko oznámil, že dodávky zbraní boli dokončené ešte v októbri. Spravil tak na stretnutí Ruskom vedenej Eurázijskej ekonomickej únie (EEU) v Petrohrade. Nezverejnil však bližšie informácie o tom, koľko zbraní do Bieloruska dorazilo alebo kam boli rozmiestnené.

8:00 Ukrajinskí obrancovia oslavujú Vianoce v prvej línii. Dve brigády AFU pri Kupiansku mali na Štedrý večer modlitbu a potom mala armáda slávnostnú večeru. Väčšina Ukrajincov tento rok po prvýkrát oslavuje Vianoce 25. decembra namiesto 7. januára a AFU oslavovala Vianoce s nimi.

7:30 Ruskí lupiči ťahali ťažké vrecia s ukradnutým tovarom. Trest bol bližšie ako si mysleli.

7:00 Spojené štáty v pondelok vyjadrili vážne znepokojenie nad väznením lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného, ktorého previezli do trestaneckej kolónie na severozápade Sibíri. Washington vyzval Moskvu, aby ukončila "stupňujúce sa represie" voči disidentom. Informuje správa agentúry AFP.

6:10 Šojgu informoval Putina o prevzatí kontroly nad Maryinkou v Doneckej oblasti,  Ukrajinské úrady sa k tejto záležitosti nevyjadrili.

6:05 Lotyšsko v priebehu tohto roka darovalo Ukrajine 270 vozidiel, ktoré tamojšie úrady zhabali vodičom šoférujúcim pod vplyvom alkoholu. Informuje agentúra DPA. Celková hodnota vozidiel je takmer jeden milión eur, uviedol v pondelok lotyšský spravodajský portál Delfi.

6:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pochválil v pondelok jednotky letectva ukrajinskej armády po správach o zostrelení viacerých ruských bojových stíhačiek. Informuje agentúra DPA. Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom videoposolstve spresnil, že v priebehu predvianočného týždňa bolo zostrelených dovedna päť nepriateľských stíhačiek. "To je skutočne pôsobivé!" uviedol.

Mohutná explózia

Podľa Axionova došlo v dôsledku útoku dronom v tomto prístavnom meste k mohutnej explózii a následnému veľkému požiaru. Množstvo tamojších obyvateľov museli z okolitých domov blízko miesta útoku evakuovať. Podľa oficiálne nepotvrdených informácií, ktoré kolovali na sociálnych sieťach, sa terčom útoku stala loď naložená muníciou.

Hlavný veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk na platforme Telegram uviedol, že pri útoku sa podarilo ukrajinským silám potopiť ruskú výsadkovú loď Novočerkassk triedy Ropucha. Oleščuk na sociálnej sieti zdieľal aj video, na ktorom bolo vidieť mohutnú explóziu v prípade."Ďakujem pilotom letectva a všetkým zúčastneným sa ich dobrú prácu!" napísal Oleščuk."Oblečte si nohavice a 'odíďte domov' z nášho Krymu, kým nie je neskoro!" dodal. Agentúra DPA pripomína, že informácie nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu