Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

MIMORIADNY ONLINE Na Ukrajine od začiatku ruskej invázie zahynulo vyše 10-tisíc civilistov, uvádza OSN

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/General Sraff of Ukrainian Armed Forces)

KYJEV/MOSKVA - V ukrajinskej armáde bojujúcej proti Rusku slúži vyše 40.000 žien, vypláva z pondelkového vyhlásenia ukrajinského ministerstva obrany. V noci na utorok o tom informovala agentúra DPA. Dianie sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 635

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 635 (Zdroj: Facebook/General Sraff of Ukrainian Armed Forces)

ONLINE

19:50 Rusko zaútočilo na prístavnú infraštruktúru Odeskej oblasti.

17:42 Slovenská republika je pripravená poskytnúť núdzovú podporu energetickej sieti Ukrajiny a bude pokračovať i v dodávkach humanitárnej pomoci. Uviedol to v utorok minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

16:55 Rusko nedokáže koexistovať s terajším "režimom" v Kyjeve, no Moskva dokáže odolávať silám NATO tak dlho, ako to bude potrebné na úplnú demilitarizáciu Ukrajiny. V utorok to v Moskve pred reportérmi vyhlásil špeciálny vyslanec Ruska Rodion Mirošnik. TASR správu prebrala z agentúry Reuters.

16:43 Predseda Európskej rady Charles Michel varoval v utorok Ukrajinu, aby počítala s tým, že rýchle rozhodnutie členských krajín o začatí prístupových rokovaní s EÚ nemusí byť samozrejmosťou. Povedal to počas neohlásenej návštevy Kyjeva, kde má rokovať s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. TASR o tom informuje podľa agentúry DPA.

16:05 Ukrajina dúfa v ďalší rozvoj vzťahov s Argentínou po tom, ako sa ultraliberálny ekonóm Javier Milei stane prezidentom tejto latinskoamerickej krajiny. Agentúre EFE to povedal poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Igor Žovkva. Milei v minulosti vyjadril podporu východoeurópskej krajine, ktorá čelí ruskej invázii. Moskva s hodnotením vzťahov s novým prezidentom chce počkať, kým sa ujme 10. decembra funkcie.

15:22 Na Ukrajine od začiatku ruskej invázie z vlaňajšieho 24. februára zahynulo viac ako 10.000 civilistov. Uviedol to dnes podľa agentúry Reuters Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva, podľa ktorého zhruba polovica úmrtí za poslednú dobu nastala ďaleko za frontovou líniou. Tá sa tiahne stovky kilometrov od južnej cez východnú Ukrajinu na sever krajiny.

14:37 Ruské ministerstvo obrany v utorok oznámilo, že v Bengálskom zálive organizuje spoločné námorné cvičenia s Indiou. TASR prevzala správu z agentúry AFP. "Cieľom cvičení je komplexne rozvinúť a posilniť námornú spoluprácu medzi Ruskom a Indiou," uviedol ruský rezort obrany. Cvičenia podľa neho pomôžu námorným silám oboch krajín "spoločne čeliť globálnym hrozbám a zabezpečiť bezpečnosť civilnej lodnej dopravy v ázijsko-tichomorskom regióne".

14:29 Nemecko v utorok oznámilo, že Ukrajine poskytne vojenské vybavenie za 1,3 miliardy eur. Pomoc zahŕňa ďalšie štyri systémy protivzdušnej obrany IRIS-T aj delostreleckú muníciu, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

13:48 Rusko v utorok tvrdilo, že prekazilo pokusy ukrajinských síl vylodiť sa na okupovanom východnom brehu rieky Dneper. Ukrajinská armáda podľa Moskvy utrpela "kolosálne straty". Informuje o tom agentúra AFP.

13:42 Predseda Európskej rady Charles Michel pricestoval v utorok na neohlásenú návštevu Kyjeva, kde sa stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Urobil tak v deň, keď si Ukrajinci pripomínajú 10. výročie vypuknutie proeurópskych protestov, známych ako Euromajdan. Informujú agentúry AFP a DPA.

13:33 Dopravu pri východnej hranici v oboch smeroch riadia hliadky útvarov v pôsobnosti Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície (RHCP) Sobrance. Dôvodom je, že pre nárast počtu nákladnej dopravy je prejazdný iba jeden jazdný pruh. Uviedla to hovorkyňa RHCP Sobrance Agnesa Kopernická.

13:27 Česko navrhuje Európskej únii obmedziť pohyb ruských diplomatov v schengenskom priestore. Podľa ministra zahraničia Jána Lipavského (Piráti) celý rad špionážnych aktivít prebieha pod diplomatickým krytím, čo je verejne známym faktom. Vyjadrenie šéfa diplomacie ČTK poskytol hovorca ministerstva Daniel Drake. O českom návrhu predtým informoval list Financial Times (FT).

13:10 Prezident Volodymyr Zelenskyj si 21. novembra pripomenul Deň dôstojnosti a slobody, ktorý znamená začiatok dvoch veľkých ukrajinských povstaní – euromajdanskej revolúcie a oranžovej revolúcie.

12:45 Ukrajinský kňaz bol zadržaný za údajné šírenie proruskej propagandy počas kázní a v telegrame, informovala 21. novembra ukrajinská bezpečnostná služba (SBU).

12:15 Cyperský prezident Nikos Christodoulides 20. novembra pre agentúru AP povedal, že pozval expertov na finančnú kriminalitu z nemenovanej tretej krajiny, aby pomohli pri vyšetrovaní využívania Cypru ako prostriedku na obchádzanie sankcií proti Rusku.

11:47 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prepojil v utorok prodemokratické proeurópske protesty, známe ako Euromajdan, ktoré sa v Kyjeve začali presne pred desiatimi rokmi, so súčasnou ruskou vojenskou agresiou. Zmienené demonštrácie na kyjevskom Námestí nezávislosti, nazývanom Majdan, pritom označil za "prvé (ukrajinské) víťazstvo" v prebiehajúcej vojne s Ruskom, píše agentúra AFP.

11:25 Moldavská prezidentka Maia Sandu a predseda Európskej rady Charles Michel pricestovali do Kyjeva 21. novembra pri príležitosti Dňa dôstojnosti a slobody, ukrajinského sviatku, ktorý znamená začiatok protestov na Euromajdane a oranžovej revolúcie.

10:50 Slovensko pravdepodobne predĺži zákaz dovozu poľnohospodárskych komodít z Ukrajiny. Informovalo o tom Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v súvislosti s pondelkovým (20. 11.) zasadnutím Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybárstvo AGRIFISH v Bruseli, kde minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) bilaterálne rokoval aj s eurokomisárom pre poľnohospodárstvo Januszom Wojciechowským. Slovenský zákaz platí do konca roka na štyri komodity - pšenicu, kukuricu, repku a slnečnicové semená.

10:35 Ruské útoky zabili 3 a 4 zranili v Chersone v Charkovskej oblasti. Ruské útoky viacerými zbraňami v Chersonskej a Charkovskej oblasti zabili za posledný deň najmenej troch ľudí a ďalších štyroch zranili, informovali regionálne úrady 21. novembra.

10:11 Ukrajinská protiofenzíva sa nevyvíja tak, ako Ukrajinci sami očakávali. Podpora Západu podľa neho okrem iného nebola dostatočne masívna a rýchla, zároveň čas strávený prípravou Rusku umožnil veľmi dobre sa na protiofenzívu prichystať. Pri dnešnom otvorení veliteľského zhromaždenia armády v Prahe to povedal prezident Peter Pavol.

Petr Pavel odpovedá na otázky novinárov pri príchode do svojho volebného štábu v Prahe
Zobraziť galériu (2)
Petr Pavel odpovedá na otázky novinárov pri príchode do svojho volebného štábu v Prahe  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

10:10 Konflikt na Blízkom východe má obrovský výbušný potenciál stať sa globálnou záležitosťou, predovšetkým tým, ako začína rozdeľovať svet. Pri dnešnom otvorení veliteľského zhromaždenia armády v Prahe to povedal prezident Peter Pavol.

9:34 Minimálne dvaja ľudia zahynuli a šesť ďalších utrpelo v noci na utorok zranenia pri ruských raketových útokoch a ostreľovaní Doneckej a Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny. Informovali o tom tamojší ukrajinskí predstavitelia, píše agentúra Reuters.

9:18 Ruské raketové útoky v Doneckej oblasti zabili najmenej 1, 6 zranili. Ruské sily odpálili štyri rakety na nemocnicu a mínu v Doneckej oblasti neskoro 20. novembra, informoval minister vnútra Ihor Klymenko.

8:44 Vláda Spojených štátov v pondelok uvalila cestovné obmedzenia na dvoch vojakov ruskej armády obvinených z podielu na závažnom porušovaní ľudských práv na východe Ukrajiny. Informuje o tom agentúra DPA.

8:13 Putin chce rozbiť NATO. Moskovská taktika hybridnej vojny na fínsko-ruskej hranici je pravdepodobne súčasťou širšieho cieľa destabilizovať krajiny NATO v blízkosti ruských hraníc, zhodnotil ISW.

7:50 Podľa ruského ministerstva obrany a miestneho guvernéra Rusko tvrdilo, že 21. novembra zostrelilo jedno ukrajinské bezpilotné lietadlo nad oblasťou Kursk a ďalšie nad oblasťou Oryol.

7:20 Rusko ostreľovalo 6 komunít v oblasti Sumy. Ruské sily zaútočili 20. novembra na šesť komunít v ukrajinskej oblasti Sumy, čo spôsobilo 88 výbuchov počas dňa, informovala vojenská správa oblasti Sumy.

6:46 Nemecký minister obrany Boris Pistorius pricestoval v utorok na vopred neohlásenú návštevu Ukrajiny, aby potvrdil, že Berlín bude aj naďalej podporovať Ukrajinu v jej boji proti Rusku. Informuje o tom agentúra AFP.

6:14 Skupina približne 100 farmárov sa plánuje pripojiť k protestu poľských kamionistov na hraničnom priechode s Ukrajinou 23. novembra, informovala agentúra Bloomberg z 20. novembra.

6:06 Ruské ministerstvo vnútra zaradilo ukrajinskú speváčku Jamalu, ktorá v roku 2016 vyhrala súťaž Eurovízia, na federálny zoznam hľadaných osôb, informovali ruské médiá 20. novembra.

Rusa pomáhajúceho ukrajinským utečencom obvinili z vlastizrady

Ruského dobrovoľníka Alexandra Demidenka, ktorý pomáhal ukrajinským utečencom s návratom do vlasti, zadržali a obvinili z vlastizrady. Uviedla to ruská redakcia BBC na svojom webe s odvolaním sa na Demidenkovho syna. Oleg Demidenko povedal portálu Možem objasniť, že otec mu napísal list z väzobnej väznice. Uviedol v ňom, že ho obviňujú, že odovzdal Ukrajine "utajované údaje".

V Rusku bol v apríli opozičný politik Vladimir Kara-Murza uznaný vinným okrem iného z vlastizrady a odsúdený na 25 rokov väzenia. Demidenko je obvinený tiež z nezákonného obchodovania so zbraňami, k čomu sa podľa syna priznal "pod nátlakom, aby ochránil svojich blízkych pred prenasledovaním".

Dôchodca Demidenko viac ako rok pomáhal utečencom z Ukrajiny dostať sa na jediný fungujúci priechod na rusko-ukrajinskej hranici Kolotilovka-Pokrovka. Od vlaňajšieho mája v jeho dome v Belgorodskej oblasti, susediacej s Ukrajinou, na ceste do vlasti prespalo až deväť stoviek utečencov, z ktorých niektorí sa zdržali dlhšie pre problémy s dokladmi. Sám Demidenko BBC porozprával o obrovských frontoch na prechode.

Od polovice októbra sa s ním príbuzní nemohli spojiť. Taxikári neskôr povedali dobrovoľníkom, že k Demidenkovi prišli dva terénne vozne so znakmi ruskej gardy, z ktorých vystúpili fúzatí muži v maskovacích uniformách a prinútili dobrovoľníka, aby s nimi odišiel. Neskôr ruské médiá s odvolaním sa na Demidenkových príbuzných uviedla, že ho súd vzal do väzby, najprv kvôli priestupku s údajným popíjaním alkoholu na zakázanom mieste a neskôr kvôli obvineniu z nezákonného obchodovania so zbraňami.

Dobrovoľníkova manželka Natalja Višenkovová novinárom povedala, že v ich dome sa 20. októbra odohrala domová prehliadka, na ktorú priviezli jej muža. Svedkovia na jeho chrbte videli veľa modrín. Na sociálnych sieťach sa objavili snímky pomliaždenín. Podľa syna Olega otec v telefonáte hovoril o mučení, okrem iného ho pripútali k radiátoru a strieľali mu pod nohy. Ale v najnovšej správe na sociálnej sieti dobrovoľníkov syn napísal, že otec verí tajnej službe FSB, že sa snaží ochrániť jeho príbuzných pred nezákonnými represiami zo strany ruskej gardy, a tak sa nerozhodol verejne oznámiť, že bol unesený a mučený. BBC dodala, že ruské úrady doteraz o Demidenkoch obvinenia z vlastizrady neinformovali.

V ukrajinskej armáde slúži vyše 40-tisíc žien, z nich 5000 je zapojených do boja

V ukrajinskej armáde bojujúcej proti Rusku slúži vyše 40.000 žien, vypláva z pondelkového vyhlásenia ukrajinského ministerstva obrany. V noci na utorok o tom informovala agentúra DPA. Ženy tak tvoria približne päť percent celkovej sily ukrajinských ozbrojených síl. Približne 5000 žien je pritom v súčasnosti aj priamo zapojených do bojových operácií.

V správe rezortu obrany sa tiež uvádza, že do jej uverejnenia bolo umožnené zúčastniť sa na bojových operáciách už celkovo vyše 13.400 ženám. Okrem toho rezort uvádza, že 41 percent vojačiek má deti, pričom 2500 z nich je slobodnými matkami. V ukrajinskej armáda tak v súčasnosti slúži oveľa viac žien než v roku 2014, keď počet žien v ozbrojených silách dosahoval približne 16.500. Ukrajina sa bráni proti ruským silám, ktoré vo februári 2022 spustili inváziu na Ukrajinu, už 21 mesiacov, pripomína DPA.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu