Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Americká vláda uvalila sankcie na dvoch ruských vojakov: Mali podiel na závažnom porušovaní ľudských práv

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Vadim Ghirda)

WASHINGTON - Vláda Spojených štátov v pondelok uvalila cestovné obmedzenia na dvoch vojakov ruskej armády obvinených z podielu na závažnom porušovaní ľudských práv na východe Ukrajiny. Informuje o tom agentúra DPA.

Americká vláda obviňuje Azatbeka Omurbekova, ktorého označuje ako "mäsiara z Buče", aj z "nezákonného zabíjania neozbrojených ukrajinských civilistov" z mesta Andrijivka na východe Ukrajiny, uviedlo vo vyhlásení ministerstvo zahraničných vecí USA.

archívne video

Volodymyr Zelenskyj navštívil v pondelok mesto Buča v Kyjevskej oblasti (Zdroj: Profimedia)

Omurbekov neskôr viedol svoju jednotku, ktorou bola 64. samostatná motostrelecká brigáda, na kyjevské predmestie Buča, kde jej príslušníci "zabíjali, bili, rozsekávali, pálili ukrajinských civilistov a využívali ich na fingované popravy," dodáva ministerstvo. Na Omurbekova už uvalila sankcie aj Európska únia v súvislosti s jeho priamou zodpovednosťou za vraždy, znásilnenia a prípady mučenia v Buči, pripomína DPA.

Vláda USA zaradila na svoj sankčný zoznam aj ďalšieho ruského vojaka, desiatnika Daniila Frolkina v súvislosti s vraždami v Andrijivke. "Tvrdenia, že Omurbekov a Frolkin sa podieľali na hrubom porušovaní ľudských práv, ako to zdokumentovali mimovládne organizácie a nezávislé vyšetrovania, sú závažné a vierohodné," uviedol americký rezort diplomacie. Následkom uvalených amerických sankcií nemôžu Omurbekov a Frolkin ani ich blízki príbuzní vstúpiť na územie Spojených štátov.

Viac o téme: MäsiarRuskoUSABučaUvalenie sankcií
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu