Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

OSN vyzvala na dialóg medzi stranami konfliktu v Náhornom Karabachu: Násilne bolo vysídlených vyše 10-tisíc ľudí

(Zdroj: SITA)

NEW YORK - Organizácia Spojených národov vyzvala vo štvrtok na ďalšie rokovania medzi stranami konfliktu v azerbajdžanskom odštiepeneckom regióne Náhorný Karabach po tom, čo Azerbajdžan po krátkom vojenskom zásahu oblasť obsadil. Informuje správa agentúry DPA.

"Skutočný dialóg medzi vládou Azerbajdžanu a predstaviteľov regiónu spolu s plným nasadením v normalizačnom procese zo strany Arménska a Azerbajdžanu sú jedinou udržateľnou cestou vpred," upozornil poradca generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa pre  politické otázky a mierové operácie, slovenský diplomat Miroslav Jenča. Jeho výroky odzneli na štvrtkovom mimoriadnom zasadaní Bezpečnostnej rady OSN o konflikte na Ukrajine.

Najvyššou prioritou je ochrana obyvateľstva

Najvyššou prioritou je podľa neho ochrana civilného obyvateľstva v Karabachu, pričom humanitárnu situáciu v oblasti označil za krehkú. Ako zdôraznil, boje v regióne musia utíchnuť natrvalo. Delostrelectvom a raketami začal Azerbajdžan v utorkových ranných hodinách ostreľovať svoj Arménmi obývaný odštiepenecký región Náhorný Karabach v rámci "protiteroristickej operácie", ktorej cieľom malo byť "nastolenie ústavného poriadku", pripomína DPA. Voči arménskym separatistom boli azerbajdžanské jednotky vo vojenskej presile. Separatisti sa v priebehu stredy vzdali.

V súčasnosti panujú obavy, že množstvo z nich bude vyhnaných z domovov, a v prípade, že v oblasti zostanú, budú terčom násilia zo strany Azerbajdžanu. Podľa arménskych zdrojov si boje počas uplynulých dní v Náhornom Karabachu vyžiadali vyše 200 obetí na životoch a najmenej 400 zranených.

Arménsko obvinilo Azerbajdžan

Viac než 10.000 ľudí bolo v Arménmi obývanom azerbajdžanskom odštiepeneckom regióne Náhorný Karabach násilne vysídlených vrátane žien, detí a starších ľudí, ktorí sú nútení bez jedla žiť pod holým nebom, uviedol vo štvrtok arménsky minister zahraničných vecí Ararat Mirzojan. Informovala o tom agentúra DPA.

Arménsko obvinilo Azerbajdžan z "etnických čistiek a masových zverstiev" voči arménskej populácii v Karabachu. Azerbajdžan tento región v priebehu utorka a stredy vojensky obsadil. "Intenzita a krutosť (azerbajdžanskej) ofenzívy jasne poukazuje na to, že jej zámerom je dokončiť etnické čistky arménskej populácie v Náhornom Karabachu," povedal šéf arménskej diplomacie na pôde Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku.

Mirzojan zároveň zopakoval tvrdenia arménskych zdrojov, podľa ktorých prišlo počas azerbajdžanskej ofenzívy o život najmenej 200 ľudí a ďalších 400 utrpelo zranenia. Tisícky rodín zostali rozdelené, upozornil. Zároveň dodal, že "situácia bola alarmujúca už nejaký čas, medzinárodné spoločenstvo však odmietalo brať tieto alarmujúce náznaky dostatočne vážne".

Delostrelectvom a raketami začal Azerbajdžan v utorkových ranných hodinách ostreľovať svoj Arménmi obývaný odštiepenecký región Náhorný Karabach v rámci "protiteroristickej operácie", ktorej cieľom malo byť "nastolenie ústavného poriadku", pripomína DPA. Voči arménskym separatistom boli azerbajdžanské jednotky vo vojenskej presile. Separatisti sa v priebehu stredy vzdali.

 EÚ poskytne ďalšiu humanitárnu pomoc ľuďom postihnutým bojmi

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že zmobilizuje 500.000 eur dodatočnej humanitárnej pomoci na podporu osôb postihnutých eskaláciou nepriateľských akcií v Náhornom Karabachu. Informuje o tom spravodajca. EK upozornila, že tisíce ľudí sú teraz vysídlenci a potrebujú pomoc. Humanitárna pomoc EÚ im pomôže pokryť základné potreby a zároveň im poskytne prístrešie a psychosociálnu podporu.

Piatkové núdzové financovanie dopĺňa humanitárnu pomoc EÚ   1,17 milióna eur, ktorá bola na krízu v Náhornom Karabachu vyčlenená začiatkom tohto roka. Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič v správe pre médiá uviedol, že eskalácia konfliktu v Náhornom Karabachu má vážne dôsledky pre civilné obyvateľstvo. 

"Pozorne sledujeme situáciu na mieste a sme pripravení ponúknuť ďalšiu pomoc. Hoci EÚ víta prímerie, dôrazne vyzývam všetky strany konfliktu, aby zabezpečili humanitárnym organizáciám nerušený a okamžitý prístup. Musíme zabezpečiť, aby humanitárni pracovníci mohli poskytovať núdzovú pomoc ľuďom v núdzi," odkázal komisár.

EÚ je v úzkom kontakte so svojimi humanitárnymi partnermi aktívnymi v tomto regióne a je pripravená riešiť rastúce humanitárne potreby v prípade ďalšej eskalácie napätia. Od oživenia vojnového konfliktu v roku 2020 podporila Únia humanitárne operácie v Arménsku a Azerbajdžane sumou viac ako 21 miliónov eur.

Viac o téme: VojnaMierAzerbajdžanOSNNáhorný Karabach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu