Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Súdy dvor Európskej únie rozhodol! Poľská reforma súdnictva porušuje únijné právo: Poliaci verdikt odmietli

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Geert Vanden Wijngaert)

BRUSEL - Súdny dvor EÚ v pondelok vydal rozhodnutie, podľa ktorého poľská reforma súdnictva z roku 2019 porušuje spoločnú legislatívu EÚ. Súdny spor viedla Európska komisia (EK) proti Poľsku v prípade nezávislosti a súkromného života sudcov.

Poľsko 20. decembra 2019 zákonom zmenilo vnútroštátne právne predpisy o organizácii všeobecných súdov, správnych súdov a Najvyššieho súdu. EK preto v žalobe navrhovala, aby Súdny dvor EÚ rozhodol, že novela poľského zákona porušuje viaceré ustanovenia spoločnej európskej legislatívy. Pondelňajší rozsudok potvrdil, že kontrola dodržiavania hodnôt a zásad, akými sú právny štát, účinná súdna ochrana a nezávislosť súdnictva, zo strany členského štátu patrí plne do jeho právomoci. Členské štáty sú však pri výkone tejto právomoci povinné dodržiavať právo EÚ, aby nedošlo k znižovaniu úrovne právnej úpravy v oblasti organizácie súdnictva a nebudú ohrozovať nezávislosť sudcov.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA/AP)

Súdny dvor EÚ zopakoval svoje predošlé posúdenie z júla 2021, podľa ktorého disciplinárny senát Najvyššieho súdu nespĺňa požiadavku nezávislosti a nestrannosti. EK tvrdila, že novela poľského zákona zveruje disciplinárnemu senátu, ktorého nezávislosť a nestrannosť nie sú zaručené, právomoc rozhodovať vo veciach s priamym vplyvom na postavenie a výkon funkcie sudcov. Táto právna úprava preto zasahuje do nezávislosti sudcov.

Poľsko musí zaplatiť penále splatné za uplynulé obdobie

EK tiež tvrdila, že novela zákona sudcom ukladá povinnosť poskytovať informácie o svojich aktivitách v združeniach alebo organizáciách a tieto informácie sa zverejňujú, čím dochádza k porušeniu práva na rešpektovanie súkromného života a na ochranu osobných údajov. V priebehu konania bola Poľsku uložená povinnosť platiť EK penále milión eur denne. Súd to považoval za nevyhnutné, aby Varšava zaistila účinnosť predbežných opatrení z júla 2021 a neuplatňovali sa ustanovenia novely zákona napadnuté EK. Penále sa 21. apríla 2023 znížili na 500.000 eur denne. Uznesenia o penále prestávajú platiť po vyhlásení rozsudku, Poľsko však musí zaplatiť penále splatné za uplynulé obdobie.

Poľsko odmietlo verdikt Súdneho dvora EÚ o spornej reforme justície

Poľský minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro označil v pondelok Súdny dvor Európskej únie (SDEÚ) za "skorumpovaný" a odmietol jeho rozhodnutie, podľa ktorého poľská reforma súdnictva z roku 2019 porušuje legislatívu EÚ. "Tento verdikt nenapísali sudcovia, ale politici, pretože predstavuje jasné porušenie európskych zmlúv," vyhlásil Ziobro a dodal: "Najvyšší európsky súd je skorumpovaný."

Zbigniew Ziobro
Zobraziť galériu (3)
Zbigniew Ziobro  (Zdroj: TASR/AP Photo/Czarek Sokolowski, File)

Európska komisia, ktorá Poľsko žalovala za zasahovanie do nezávislosti sudcov a nerešpektovania ich súkromného života, pondelkové rozhodnutie SDEÚ privítala. Ide podľa nej o "definitívne vyriešenie tejto záležitosti"."Dnešok je dôležitým dňom pre obnovenie nezávislého súdnictva v Poľsku," povedal eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders. "Po dnešnom rozhodnutí musí byť (poľský) zákon o súdnictve náležite prispôsobený... Naliehavo žiadam poľské orgány, aby sa týmto rozsudkom v plnej miere riadili," doplnil.

Viac o téme: Súd Európska úniaSúdny dvorPoľská reformaPorušovanie unijného práva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu